A VILÁG MÚMIÁI

Különleges, egyedülálló kiállítás érkezett Budapestre, amelyet Prága után a kontinensen másodjára mutatnak be. A leletek között természetes úton konzerválódott jégmúmiákat, lápi múmiákat valamint mesterségesen létrehozott kosár-múmiákat, zanza fejeket és a sokak által ismert egyiptomi leleteket is láthattunk. Számunkra mégis a legmegdöbbentőbb látvány  a váci Fehérek templomának kriptájából feltárt család volt. A feltehetően tuberkolózisban  elhunytak teste rendkívül jó állapotban  maradt fenn. A 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványt a templom 1994-es felújítása során találták meg. A megmaradásuk oka több tényező szerencsés együttes jelenlétének köszönhető, mint a kriptában uralkodó mikroklíma és a fenyőkoporsóba helyezett faforgács, amelyek megakadályozták a baktériumok szaporodását.

Diákjaink a tárlat megtekintése során rengeteg érdekes információval gazdagodtak, melyek közül a dél-amerikai zanzafejek az első helyet foglalták el. Horrorfilmeket megszégyenítő technikával készültek (a koponyáról leválasztott hajas fejbőrt főzéssel, füstöléssel kb. harmadára kicsinyítették, majd homokkal és forró kövekkel megtömve tovább zsugorították).

A kiállítás több tudományág és tudós munkájának eredménye , amely komplexitása révén sok mindenre ad magyarázatot. Megismerhetjük letűnt korok embereinek életét, táplálkozásukat, személyes sorsukat ,tragédiájukat… köztük olyan szerzeteseket is, akik saját magukat mumifikálták. Az eljárás hosszadalmas és borzalmas volt, de erről inkább mindenki győződjön meg a saját szemével. A Zsigmond Király Általános Iskola nyolcadikos tanulóinak  mindenesetre nagyon tetszett a rendhagyó történelem óra, s ezáltal  a                 ” kézzelfoghatóvá „ váló múlt. Mindannyian reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló „tanulmányútra”.

 

A Bazilikánál

Comments are closed.