Elektronikus ügyintézés - nyitólap

Rólunk

Pedagógiai munkánk alapja a humánum, az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni igényesség, a kreativitás
és a nyitottság.

Szemléletünkben és tevékenységi rendszereinkben a gyermekközpontúság
a meghatározó. A tanulók képességeinek megfelelő legjobb eredmény elérésére, az egyéni bánásmód fejlesztésére törekszünk.

Az iskolából kikerülő tanulók szociálisan fejlett, edzett, egészséges, jó kommunikációs készséggel rendelkező fiatalok legyenek.

Szeretnénk megőrizni iskolánk kulturált környezetét és jól felszereltségét.

Archívum

Naptár

2020 október
k
s
c
p
s
v
h
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events
- - -

Az Isonzó-völgye és Doberdó emlékhelyei

A Zsigmond Király Általános Iskola Ifjúsági Szervezetével a tanév végén, a Rákóczi Szövetség támogatásával, magyar történelmi emlékek nyomában Szlovéniába és Olaszországba utaztunk.

     Négynapos kirándulásunkat Szlovéniában, Bántornyán, az Árpád-kori templom megtekintésével kezdtük. Megnéztük az Aquila János által falra festett Szent László-legendáriumot. A következő állomásunk Ljubljana volt, ahol a szlovén főváros legfőbb nevezetességeit vettük sorra. A középkori fellegvárban felkerestük azt a börtöncellát is, amelyben a 170 évvel ezelőtt kivégzett első magyar miniszterelnököt, gróf Batthyány Lajost tartották fogva a császáriak. Csoportunk emlékszalag elhelyezésével adózott a mártírhalált halt miniszterelnök emlékének. 

Szállásunk a szlovén-olasz határnál, a Karszt-hegység és a Júliai-Alpok találkozásánál fekvő Nova Goricában volt. 

Az emléktúránk második és harmadik napján az Isonzó-völgyében és a Doberdó-fennsíkon kirándultunk. Ezeken a helyszíneken zajlott az első világháború évei alatt a világtörténelem leghosszabb és legvéresebb hegyi háborúja.

Szlovéniában, a Kobarid Múzeumban, a csodaként számon tartott caporettói áttörés megrendítő részleteit ismerhettük meg. Ellátogattunk Tolminba, az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege által épített javorcai Szentlélek-kápolnához. Felkerestük Solkan katonai temetőjét, ahol az isonzói csatákban elesett osztrák-magyar katonák nyugszanak. 

Utazásunk közben kirándulást tettünk Szlovénia legmagasabb vízeséséhez, a Boka-vízeséshez és a csodálatos szépségű 

Kozjak-vízeséshez.

Olaszországban, az egykori doberdói frontvonalon barangolva felidéztük Hemingway „Búcsú a fegyverektől” című regényét is, melyet a térségben szerzett háborús élményei alapján írt. Egy kicsi olasz faluban, Visintiniben, a környéken elesett magyar katonák tiszteletére megépített Magyar Kápolnánál emlékeztünk hősi halottainkra. 

Felkerestük a redipugliai olasz temetőt is, amely Európa legnagyobb katonai emlékműve. Rövid városnézést tettünk az Isztriai-félsziget legészakibb városában, Triesztben, és ellátogattunk a Miramare mesekastélyba. 

A negyedik napon Szlovénia világhírű természeti szépségét, a Postojnai-cseppkőbarlangot tekintettük meg, majd Predjama lovagvárához kirándultunk. Utazásunk utolsó állomása a Lendva melletti Dobronak volt, ahol a Hancsik-tanyán tájjellegű magyaros estebéddel zártuk határon túli barangolásunkat.

    A 101 évvel ezelőtt véget ért „Nagy Háború” és a magyar történelmi emlékek helyszíneire szervezett túránkról maradandó élményekkel tértünk haza.

Ezúton is köszönjük a Rákóczi Szövetség programunkhoz nyújtott támogatását.

                                                     Baloghné Kanyó Mária