Elektronikus ügyintézés - nyitólap

Rólunk

Pedagógiai munkánk alapja a humánum, az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni igényesség, a kreativitás
és a nyitottság.

Szemléletünkben és tevékenységi rendszereinkben a gyermekközpontúság
a meghatározó. A tanulók képességeinek megfelelő legjobb eredmény elérésére, az egyéni bánásmód fejlesztésére törekszünk.

Az iskolából kikerülő tanulók szociálisan fejlett, edzett, egészséges, jó kommunikációs készséggel rendelkező fiatalok legyenek.

Szeretnénk megőrizni iskolánk kulturált környezetét és jól felszereltségét.

Archívum

Naptár

2020 október
k
s
c
p
s
v
h
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events
- - -

Őszi felvidéki barangolás

Őszi felvidéki barangolás –Világörökségek Szlovákiában

[Képekben]

   Szeptember végén, a Rákóczi Szövetség támogatásával, egy kétnapos felvidéki kirándulás keretében tovább folytattuk a történelmi Magyarország szellemi, kulturális és épített örökségének, valamint  természeti szépségeinek felfedezését.

Túránk első napján, a Sajó partján épült kisváros, Rozsnyó érintésével érkeztünk a Szepesség legfestőibb városába, Késmárkba. Rövid városnéző sétánk után megtekintettük a Világörökség részét képező híres evangélikus fatemplomot és a közvetlenül mellette található új evangélikus templomot, melynek kriptájában Thököly Imre kurucfejedelem hamvai nyugszanak.

Ezt követően a szlovák – lengyel határon Nedec várával ismerkedünk, mely a történelmi Magyarország legészakabbra fekvő vára volt. Itt adták át II. Ulászló lengyel király követei 1412-ben – a háborúk miatt pénzszűkében lévő Zsigmond királynak – a 16 szepesi városért fizetett zálogkölcsönt. A várat, mely napjainkban művészeti alkotóház és múzeum, az I. világháborút követően Lengyelországhoz csatolták. A vártúránk végén egy emlékezetes tutajozást tettünk az egykori lengyel-magyar határfolyón, a Dunajecen, ahol a folyó a Pienin-hegység kanyargós völgyében utat tör magának Lengyelország felé.

A túránk második napján először a Szepesség gyöngyszemének tartott Lőcse felfedezésére indultunk. Mikszáth „Fekete városában” a városnéző sétánkon sorra vettük Lőcse egyedülálló nevezetességeit. A Szt. Jakab-plébániatemplom félhomályában megcsodálhattuk a világ legnagyobb tornyos oltárát, melyet Lőcsei Pál mester készített 1508-ban. A városháza történelmi és néprajzi gyűjteménye szinte megelevenítette számunkra a legjellegzetesebb szepességi város múltját, mint például a „lőcsei fehér asszony” fára festett képe, amint éppen titokban behívja a labancokat Lőcsére.

A felvidéki ismeretszerző utunk Szepeskáptalanban folytatódott, mely napjainkban Kárpát-medence egyedülálló egyházi városa.

A kirándulásunk utolsó állomása a Világörökséghez tartozó Szepesi vár volt, melyet még az Árpádok ideje alatt kezdtek építeni az északi gyepű védelmére, s a középkori Magyarország legnagyobb váraként tartották számon. Bár Szepes vára 1780-ban leégett, impozáns méreteivel még így romosan is uralja a festői vidéket.

A kétnapos felvidéki barangolásunkról ezúttal is felejthetetlen, szép élményekkel tértünk haza, számtalan új ismerettel gazdagodtunk.

 

Baloghné Kanyó Mária
Rákóczi Szövetség, szervezeti vezető