Tavaszi kirándulás Észak-Erdélybe

Május elején újból kirándulni indult iskolánkból a Rákóczi Szövetség helyi szervezete. A háromnapos kirándulásunk célja ismét a történelmi Magyarország elszakított területeinek a megismerése volt. Ezúttal a Romániához csatolt Szatmár – Avasság – Máramaros vidékét jártuk be Baloghné Kanyó Mária tanárnő szervezésében.

Az utunkat Nagykárolyban városnézéssel kezdtük, ahol megtekintettük a csodálatos Károlyi-kastélyt és a Szarvas-házat, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia megismerkedésének helyszínét. Érmindszenten, Ady Endre szülőházában is jártunk. A késő délutáni órákban egy rövid megállót tettünk az erdődy kastélynál, ahol Petőfi Sándor és kedvese összeházasodott.

Második napunk célja az Avasság volt. Először egy takaros kis műhelyben szemügyre vehettük a vámfalvi keramikusok remekműveit, majd az avasfelsőfalvi skanzenben régi idők építményeit tekintettük meg. A következő megállónk neve elég érdekesen hangzott: a szaploncai vidámtemető. Ha az ember szétnézett színes fejfák erdejét látta. A fejfákon képek és egy rövid leírás volt román nyelven az elhunyt emberek életéről és haláláról. A nap zárásaként átkeltünk a Gutin-hágón. Deszén, egy máramarosi kisfaluban, a Szent Piroska fatemplomban a vidék  leglátványosabb ortodox falfreskóit csodálhattuk meg.

Az utolsó napunkat Koltón kezdtük, ahol a valaha pompázó, de mára kissé romos állapotban lévő Teleki-kastélyt látogattuk meg. A kastély parkjának fő ékessége Petőfi Sándor és feleségének a szobra, amint a költő éppen a „Szeptember végén” című remekművét olvassa fel hitvesének. A kastély ma múzeum, mely Petőfi és felesége közös életének állít örök emléket. Kirándulásunk utolsó két programjaként megismerhettük Nagybánya és Szatmárnémeti rövid történetét és főbb nevezetességeit.

A hazafelé tartó buszúton volt időnk átgondolni ezt az eseménydús pár napot. Egy szép, érdekes és változatos utazáson vehettünk részt most is.

Hárskuti Eszter

8.b osztály

Comments are closed.