Elektronikus ügyintézés - nyitólap

Pedagógiai munkánk alapja a humánum, az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni igényesség, a kreativitás
és a nyitottság.

Szemléletünkben és tevékenységi rendszereinkben a gyermekközpontúság
a meghatározó. A tanulók képességeinek megfelelő legjobb eredmény elérésére, az egyéni bánásmód fejlesztésére törekszünk.

Az iskolából kikerülő tanulók szociálisan fejlett, edzett, egészséges, jó kommunikációs készséggel rendelkező fiatalok legyenek.

Szeretnénk megőrizni iskolánk kulturált környezetét és jól felszereltségét.

Ma a Holnapért Alapítvány 1%

Történelmi adventi kirándulás Kassán

Történelmi-adventi kirándulás Kassán

[Képekben]

    Karácsony közeledtével a Rákóczi Szövetség helyi iskolai szervezete hetedik alkalommal szervezte meg, a már hagyománynak számító adventi-történelmi kirándulását, amelynek során ez alkalommal a Felvidékre, Kassára utaztunk.

    A külhoni programunk keretében – Szlovákia második legnagyobb városában – több órás sétán, helyi idegenvezető vezetésével ismerkedtünk a történelmi Kassa legfőbb magyar vonatkozású nevezetességeivel. Kassa és II. Rákóczi Ferenc neve szinte elválaszthatatlan egymástól, így mi is először a fejedelem rodostói, török házának a másolatát kerestük fel. A Rodostói-házban az idelátogatók a fejedelem száműzetésének számtalan emléktárgyát és a magyarok ezreit megmozgató kassai temetésének relikviáit tekinthetik meg.

Kassa és Márai Sándor neve is egyet jelent, hiszen a világszerte ismert 20 századi, egyik legnagyobb magyar író Kassán született 1900 április 11-én. A Márai-ház emlékszobájában részletesen megismerhettük az író életútját és szemügyre vehettük a személyes iratait is.

A város legfőbb nevezetességeinek sorában megnéztük Kassa legszebb épületét, a Szent Erzsébet püspöki székesegyházat. 1906-ban a dóm kriptájában helyezték örök nyugalomra II. Rákóczi Ferenc és édesanyja, Zrínyi Ilona hamvait. Azóta a Rákóczi-kripta az idelátogató magyar turisták zarándokhelyévé vált, amit az ott elhelyezett megszámlálhatatlan koszorú is bizonyít. A városnéző sétánkon még számtalan történelmi emlékhellyel, nevezetességgel ismerkedtünk, mint például a zsinagóga, Miklós börtön, Mária szobor, Városháza, Fekete Sas fogadó, Premontrei templom és az Állami Színház.

A kissé zord, hideg decemberi időben nagyon jó volt – a városnéző programunkat megszakítva – megpihenni a Stará Sypka étteremben, ahol ízletes helyi specialitásokból választhattunk.

A kirándulásunkon lehetőség nyílt, szabadprogram keretében a kassai karácsonyi vásár hangulatát is megtapasztalni, amelyen elsősorban a helyi gasztronómia ünnepi választékai domináltak.

   A kassai történelmi-adventi kirándulásunk alkalmából személyesen is meggyőződhettünk arról, hogy Kassa méltón viselte 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa címet és megtapasztalhattuk azt a mélységes magyarságtudatot is, amelyet a városban élő magyar nemzetiségűek őriznek és ápolnak. Kassa, Rákóczi városa minden magyart vár. Mi is szeretnénk visszatérni még.

Baloghné Kanyó Mária
Rákóczi Szövetség, szervezeti vezető