Elektronikus ügyintézés - nyitólap

Pedagógiai munkánk alapja a humánum, az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni igényesség, a kreativitás
és a nyitottság.

Szemléletünkben és tevékenységi rendszereinkben a gyermekközpontúság
a meghatározó. A tanulók képességeinek megfelelő legjobb eredmény elérésére, az egyéni bánásmód fejlesztésére törekszünk.

Az iskolából kikerülő tanulók szociálisan fejlett, edzett, egészséges, jó kommunikációs készséggel rendelkező fiatalok legyenek.

Szeretnénk megőrizni iskolánk kulturált környezetét és jól felszereltségét.

Ma a Holnapért Alapítvány 1%

Hírek

 

 

Március 15-i ünnepi megemlékezés a Magyar Nemzeti Múzeumban

    Március 10-én, iskolánk társadalomtudományi munkaközösségének tagjai és a 7-8. osztályok képviselői Budapesten, az 1848. március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan, a forradalom egyik legendás helyszínén, a Magyar Nemzeti Múzeumban interaktív múzeumi foglalkozás keretében emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

   A kulturális program a Gellért-hegyen zárult, ahol a Habsburgok által a szabadságharc leverése után megfélemlítő erődként épített Citadella és Budapest legismertebb jelképe, a Szabadságszobor áll.

   A program utazási költségét a Rákóczi Szövetség pályázati úton támogatta, melyet ezúton is köszönünk.

        Társadalomtudományi munkaközösség 

 

 

 

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

Iskolánkban már hagyomány, hogy a 3. és 4. osztályos csapatok részt vesznek a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen. Sajnos a vírushelyzetre való tekintettel nem tudtunk a megyeszékhelyre elutazni. A verseny  helyileg került megrendezésre. Több csapatunk az előkelő 10 helyezett között szerepelt. Az első 6 csapatot díjazták.

A 4. a osztályból egy csapat 1. helyezett lett.

„Szuperek” csapat
Darázs Kornélia
Maruzs Orsolya Anna
Varga Liza
Vas Izabell
Felkészítő: Juhász-Kanyó Leila

 

A 3. osztályból két megosztott 1. helyezés született.

„Szuper” csapat (3.a) „Lóci és angyalai” csapat (3.c)
 Csáki Imre Hunor  Bago Lőrinc
 Bodzás Hanna  Boros Linett
 Bedő Lizandra  Molnár Anna
 Sejben Nimród  Pisák Hanna Orsolya
Felkészítő: Márton Gabriella Felkészítő: Kanyó Éva

 

A 3.c osztályból még egy 5. helyezés is született.

„Csodabogarak” csapat
Csörsz Balázs
Bózsár Regina
Nagy Zdenka
Takács Hanna Mira
Felkészítő: Kanyó Éva

Így iskolánkból idén 3 csapat is az országos döntő résztvevője.

Gratulálunk a résztvevőknek és a felkészítőknek!

 

 

Martinstag

Az iskolánkban november 2. hetében, a német nyelvi óráinkon Márton nap alkalmából felelevenítettük a Szent Márton püspök emlékét őrző legendákat és szokásokat.
Alsó tagozaton a tanulók megismerkedtek Szent Márton történetével, amelyet -jó kedvvel- el is játszottak osztálykereten belül. Márton-napi dalokat tanultak német nyelven, valamint lámpásokat, libákat alkottak az órákon. A saját készítésű lámpásaikkal egy kisebb sétára is elmentek, így a lámpás felvonulást is megtapasztalhatták.
A felső tagozaton is nagy lelkesedéssel készítették el a diákok e kedves hagyományhoz kapcsolódó lámpásokat, melyek fénye a jóságos cselekedetek értékét közvetíti mindenkihez.
A végzős tanulók a Márton-napi vigasságok élményét egy virtuális utazással is kiegészítették, melynek során a német nyelvterületű országok legismertebb nevezetességeit tekintették meg.

 Nagyon tetszett a gyerekeknek az új ismeretekkel, élményekkel teli hét.

 Idegen nyelvi munkaközösség

 

A só –Vándorbatyu irodalomóra a 2.a osztállyal

Vándorbatyu-Rendhagyó irodalomórán vettünk részt a 2.a osztállyal a pásztói Városi Könyvtárban október 1-jén. Anett néni nagy szeretettel fogadott minket a könyvtárban, körbe nézhettünk a gyermek részlegen, majd elkalauzolt minket a felnőtt részlegre is. Ezután kezdődött a „nagy feladat”, először kialakítottuk a csoportokat, mindenki választott egy nevet Anett néni segített egy picit ebben is. Elkészítettük a rajzokkal díszített névjegy kártyáinkat. A nagy munka után Anett néni elővarázsolta a Papírszínházat, és ennek a segítségével A só című mesét láthattuk és hallhattuk Anett nénitől. Nagy érdeklődéssel , figyelemmel hallgattuk őt, közben Edit néni fényképeket készített rólunk. A mese végén kérdéseket kaptunk a történethez kapcsolódóan, amit csoportokban oldottunk meg. A vetélkedő végén minden csapat kapott egy kis ajándékot. Nagyon szépen köszönjük ezt a csodálatos délutánt Anett néni. Várjuk a folytatást.

2. a osztály tanulói és Annamária néni

 

Benedek Elek Mesemondó Verseny

A Magyar Népmese Napja alkalmából, a pásztói Művelődési Központban 2021. szeptember 30-án Benedek Elek városi Mesemondó Versenyen vehettek részt az alsó tagozatos gyermekek. A versenyen 21 másodikos, és 19 harmadik-negyedikes kis diáktól hallhattunk szebbnél szebb meséket. A zsűri megbeszélése után a következő eredmény született. Gratulálunk minden tanulónak és a tanító néniknek!

I. HELYEZÉS

Bakos Richard 2.a osztály felkészítő: Ternóczky Ákosné

II. HELYEZÉS

Bodrogi Levente Zsolt 2.c

felkészítő: Prezenszky Elvira

I. HELYEZÉS

Pisák Hanna Orsolya 3.c

felkészítő: Kanyó Éva

II. HELYEZÉS

Maruzs Orsolya Anna 4.a

felkészítő: Juhász-Kanyó Leila

III. HELYEZÉS

Huber Zétény 4.b

felkészítő: Nagyné Papp Annamária

KÖZÖNSÉGDÍJ

Márton Dávid 2.a

felkészítő: Ternóczky Ákosné

 

Országos német nyelvi projektverseny

      Szabó Szófia, iskolánk 8.b osztályos tanulója, a HEBE Kft. által meghirdetett Legendäre Sissi országos német nyelvi projektversenyen, A2 (Junior1) szinten 5. helyezést ért.

     A verseny során a legendás osztrák császárné és magyar királyné, Sissi életével kapcsolatos német nyelvi történelmi feladatsorokat kellett megoldani, valamint különböző prezentációkat beküldeni. A kiemelkedően magas színvonalon elkészített kreatív projektmunka az adott kategóriában különdíjban részesült.

Gratulálunk Szofinak a szép eredményhez és további sok sikert kívánunk!

Felkészítő tanár: Baloghné Kanyó Mária

  Idegen nyelvi munkaközösség

 

Alapkőletétel a Zsigmond Király Általános Iskolában

Forrás: NOOL.hu

Fotók: Bazsó Tamás

“Fontos nap jött el a pásztói általános iskola életében, hiszen szerdán letették annak a beruházásnak az alapkövét, amely során kívül-belül teljes egészében megújul majd az intézmény elősegítve ezzel a minőségi oktatást. … “

“Közel másfél milliárd forintos beruházás kezdődött el a településen található Zsigmond Király Általános Iskolában, amelynek szerdán volt az alapkőletétele. Az ünnepélyes rendezvényen Simon Tibor, Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott, hogy mérföldkőhöz érkezett a város, hiszen 2017-ben indították el a pályázatot, amely sikeres elbírálásban részesült és most elindulhat a fejlesztés.

– Nemcsak a városnak, de a környezetének is meghatározó oktatási helyszíne az intézmény. Pásztó jelenleg is lényeges városa Dél-Nógrádnak és ez az elkövetkezendő időben is így lesz, hiszen az iskolának a jelenje stabil, a jövője pedig biztató – mondta Simon Tibor. …”

 

“Farkas Attila, a város polgármestere kiemelte, hogy az iskola felújítása nemcsak a település életének, hanem a magyar nemzetnek is az ünnepe.

A rendezvényen Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke elárulta, hogy az alapkőletétel egy nagyon fontos esemény, amely egy hosszadalmas előkészületi munkának a gyümölcse és, amely által valami új kezdődik.

– A beruházás egy szakmai megújulást is eredményez, hiszen olyan tantermek és olyan csoportszobák is rendelkezésre állnak majd, amelyek többek között a tehetséggondozást fogják szolgálni, de akadálymentesítés is történik, amire szintén szükség van a mai világban. Sok intézmény ugyanis ennek hiánya miatt nem tud fogadni például fogyatékkal élő tanulókat – közölte Hajnal Gabriella, aki felidézte a Salgótarjáni Tankerületi Központ eddigi elnyert pályázatait is.

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő felelevenítette a pásztói iskola történetét, majd kitért arra is, hogy mennyi feladat van még Pásztón, így például a kollégium felújítása, de régi vágya valósulna meg a lakóknak egy európai szintű sportcsarnok létrehozásával is.

A helyi fejlesztésekre emlékezett vissza dr. Becsó Károly, országgyűlési képviselő, így a nemrégiben megújult és átadott piacra, művelődési házakra, de az utak korszerűsítésre is. Az országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a jövőben számos beruházás indul útnak. Nemsokára elkezdődik egyebek mellett az ipari parkok fejlesztése, a bölcsőde építése, a turisztikai projekt, de a Zöld város program is. Mint mondta, egy olyan település fog kibontakozni, amelyet elképzeltek, amely egy élhető és hazánk egyik legjobb kisvárosa lesz majd.

Az intézmény egyébként idén tartotta 125-ig tanévnyitóját, az elkövetkezendő 14 hónapban pedig kívül-belül új köntöst kap.

Szántó Marianna, intézményvezető elárulta, hogy az elhelyezett időkapszulában tanulók alkotásai találhatók meg, amelyek egy álmot fejeznek ki. Azt, hogy az iskola egy év múlva nemcsak sokkal jobb, de szebb is lesz.

– Közösségünk minden résztvevőjének több évtizedes álma valósul most meg, a diákoké, pedagógusoké és a szülőké is. Sokkal korszerűbbek lesznek az épületek, szebbek a tantermek, jobban felszereltek az osztálytermek és több szaktantermünk is lesz – hangsúlyozta az igazgató, aki azt is hozzátette, hogy a beruházás célja az infrastrukturális fejlesztésen túl a hátránykompenzáció és a minőségi oktatás.”

 

 

 

Fut a Suli 2020
SPORTNAP

A Zsigmond Király Általános Iskolában már a 80 – as évektől hagyomány, hogy az ősszel futóversenyt szerveznek az iskola nevelői. A hagyományt folytatva, szeptember 2–án került megrendezésre az utcai futóversen,y „Fut a Suli” néven. A verseny helyszíne idén a városi strand és az azt körülvevő utcák voltak. A járványra való tekintettel, ez alkalommal a város sportnapi rendezvényei nem lettek megrendezve.

A verseny napján reggel minden osztály az iskolában találkozott, majd az osztályfőnökök vezetésével kivonult strandra.

Háromnegyed kilenckor Csépe Klaudia szülő vezetésével, zenés bemelegítést végeztek a tanulók, ezzel is ráhangolódva a versenyre.

Minden korosztály a strandot körül ölelő útszakaszon futott, amelynek a hossza 1400 m. volt.

A gyerekek a hosszú nyári szünet után, kellemesen elfáradva érkeztek a célba. Az eredményhirdetés után következett a nap fénypontja, amikor a strand medencéiben lubickolhattak a gyerekek.

A futóverseny dobogósai:

3-4 osztályos fiúk:
1. Kolompár Armandó 4.b,
2. Ugra Balázs 4.a,
3. Kis Pál 3.c

3-4 osztályos lányok:
1. Bognár Hanna 4.b,
2. Bedő Karina 3.a,
3. Földi Laura 4.b

5-6 osztályos fiúk:
1. Kelemen Zalán 6.a,
2. Adorján 6.a,
3. Papp Szabolcs 5.a

5-6 osztályos lányok:
1. Kelemen Nóra 5.a,
2. Farkas Nóra 5.c,
3. Vida Mária 6.c

7-8 osztályos fiúk:
1. Vörös Tibor 7.c,
2. Szabad Gergő 7.a,
3. Tőkés Benett 7.a

7-8 osztályos lányok:
1. Molnár Hanga 8.a,
2. Mender Laura 8.c,
3. Szeberényi Csenge Mia 8.a

                                                                                                                   

Pásztó, 2020. 09. 03.

Testnevelők Munkaközössége

  
 Újra taroltak a Zsigmondosok!

ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY
MEGYEI FORDULÓ EREDMÉNYHIRDETÉSE

Izgalommal és kíváncsisággal érkeztünk meg a balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskolába a Zrínyi Matematikaverseny megyei eredményhirdetésére.

A díjátadóra 2020.03.06-án 15 órakor került sor.
A következő helyezéseket érte el a ZSKÁI alsó tagozata:

  1. évfolyam: 1. hely: Varga Liza 2.a
  2. hely: Horváth-Hegyi Lea 2.a
                                          felkészítő: Sándor Péterné
  1. évfolyam: 1. hely: Kormos Levente 3.c
  2. hely: Aipli Álmos Kadocsa 3.c
                                          felkészítő: Prezenszky Edina
  1. évfolyam: 1. hely: Antal Simon Gábor 4.a
                                          felkészítő: Figuráné Gulyás Judit
  1. hely: Kiss Fiorella Hanna 4.c
                                          felkészítő: Birkás Barbara

Az alsó tagozat egyetlen egy arany érmet sem hagyott ott!

A 2. és a 4. évfolyamosok csapatban első helyezést értek el az induló iskolák között.

A megyében ezen a két évfolyamon a pásztói diákok voltak a legeredményesebbek!

  1. évfolyam:                  Varga Liza 2.a
                                        Horváth-Hegyi Lea 2.a           felkészítő: Sándor Péterné
                                        Serfőző Anna Luca 2.c            felkészítő: Pintér Hajnalka
  1. évfolyam:                  Antal Simon Gábor 4.a           felkészítő: Figuráné Gulyás Judit
                                        Földvári Levente 4.b              felkészítő: Kanyóné Batta Diána
                                        Kiss Fiorella Hanna 4.c           felkészítő: Birkás Barbara

Eredményeinkkel iskolánk a megyei rangsorban a 3. helyezést érte el a matematikai tehetséggondozás terén.

Szívből gratulálunk a gyerekeknek és a felkészítő pedagógusoknak az eredményes munkáért!

                                                                                                          Kanyóné Batta Diána

 
 Karácsonyi varázslat

Az adventtel elkezdődik az emberek életében a várakozás, az ünnepekre való felkészülés időszaka. A karácsony igazi üzenete az elmúlt évek során kicsit halványult, melyen igazán azzal tudunk változtatni, hogy ha a karácsonyfa alá az ajándékokkal együtt elhelyezzük a szívünkben lévő szeretetet is.

Az illatok, az ízek, a fények, az ünnepi dekorációk segítenek ünneplőbe öltöztetni a lelkünket, a kedvenc sütink, a mézeskalács pedig energiát ad a szürke napokra.

Mindezen pillanatokat, érzéseket a 4. évfolyam tanulóinak előadásában láthatta a közönség.  A gyerekek színpadra varázsolták a karácsony csodás pillanatait. Az ünnepi műsort a zeneiskolások részvétele tette még emlékezetesebbé.

Ilyenkor újra lehetünk gyermekek azáltal, hogy a régi idők szokásait, érzéseit felelevenítjük. Legfontosabb üzenetünk az, hogy ajándékozd meg magad és szeretteid a békével, az örömteli közös pillanatokkal és az önzetlen szeretettel!

                                                                                          Kanyóné Batta Diána(tanító)

 

Az ország 10 legjobbjai között a 4. c osztály tanulói

2019. december 7-én Budapesten került megrendezésre a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny országos döntője. Nógrád megyét, iskolánk 4. c osztályos tanulói Kis Fiorella Hanna, Kelemen Helga, Nagy Jázmin Réka, Nágel Gréta képviselte. A lelkes kis csapat, a “Tudás bajnokai” 9. helyezést értek el a megmérettetésen. Az általuk elért eredménnyel iskolánk bekerült az
 ország 10 legjobb iskolája közé. A csapat felkészítő tanító nénije: Ternóczky Ákosné.
Gratulálunk tanítványainknak a nagyon szép eredményhez, köszönjük a pedagógus felkészítő munkáját és a szülők támogató segítségét!

4. osztály

Hely

Csapatnév, Iskola

Pontszám

Írásbeli

Szóbeli

9.

Tudás bajnokai
Zsigmond Király Általános Iskola, Pásztó
160 160
(16)
Kis Fiorella Hanna, Kelemen Helga, Nágel Gréta, Nagy Jázmin Réka
Felkészítő tanár: Ternóczky Annamária

 

 

 
Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny 2019

2019. november 8-án került sor a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyre, amelynek területi fordulóját iskolánk rendezte meg. Tanítványaink 17 csapattal vettek részt a megmérettetésen. A 17 csapatból 9 csapat került be a megye legjobbjai közé, 3 csapat pedig az országos döntőn képviseli majd megyénket s iskolánkat.
Gratulálunk tanítványainknak a szép eredményekhez, s köszönjük a pedagógusok felkészítő munkáját és a szülők támogató segítségét!

A 7.c osztályos Ivancsics Amanda beszámolója a versenyről:

 „Nagy reményekkel indultunk el a versenyen, próbáltunk mindent beleadni, s igazán jó hangulatban telt az idő a megmérettetésen is. Nagyon megörültünk, mikor megtudtuk, hogy bekerültünk a top 6-ba osztályunk másik csapatával együtt.
A díjkiosztó, amelyet a szervezők különleges produkciókkal színesítettek, Szécsényben volt. Mikor kiderült számunkra, hogy az első három helyezett egyike vagyunk, elképesztően izgatottak lettünk, hisz akármelyik helyen végzünk is, nagyon szép eredményt értünk el. A második helyen holtverseny alakult ki, arra számítottunk, hogy mi vagyunk az egyik csapat, de itt sem hangzott el a nevünk. Ekkor kiderült számunkra: megnyertük a megyei fordulót. Amikor felmentünk a színpadra, akkor fogtuk fel igazán, hogy mi történt velünk, s hogy mi képviselhetjük megyénket decemberben az országos versenyen.”

Helyezés Csapatnév Évfolyam Csapattagok Felkészítő
1. hely
döntős
Ütős Ötös 3. c Nágel Hanna
Fábián Gréta
Tari Adél
Kelemen Emese
Kelemen Péterné
4. hely Aranypárducok 3. b Bognár Hanna
Tóth Zoé
Jancsó Janka
Kovács Anna
Kissné Barna Éva
1. hely
döntős
Tudás bajnokai 4. c Kis Fiorella Hanna
Kelemen Helga
Nágel Gréta
Nagy Jázmin Réka
Ternóczky Ákosné
3. hely Zsigmondos Tudorkák 4. a Antal Simon Gábor
Papp Szabolcs
Éri Veronika
Gyetván Liza
Csetneki Ágota
3. hely Csak csajok 5. b Boros Anaisz
Hárskuti Zsófia
Kucsik Petra
Madjász Lara
Bognár Beáta
4. hely Nukleáris négyes 5. b Dávid Csanád
Gyurcsó Márton
Bengyik Szabolcs
Lőrincz Vince
Bognár Beáta
1. hely
döntős
Ipszilonisták 7. c Ivancsics Amanda
Pócza Vivien
Molnár Zsombor Márton
Csépe Ádám
Mészárosné Kiss Andrea
6. hely Jottisták 7. c Sánta Dorina
Mender Laura
Szelva Levente
Zsiga Gréta
Mészárosné Kiss Andrea
4. hely Kazinczy ükunokái 8. c Réde Dóra
Kovács Jázmin
Figura Lívia
Erdélyi Petra
Kálvin Andorné

Nukleáris négyes

Jottisták

Kazinczy ükunokái

Ipszilonisták

Csak csajok

Az alsós csapatok

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 
Névadónk születésnapi megemlékezése

2019. november 18-án a ZSKÁI Rajeczky Benjamin AMI Tagintézménye  több mint harminc éves  hagyományt követve, ebben az évben is megemlékezett az iskola névadójának születésnapjáról.

A megemlékezés Rajeczky Benjamin sírjának megkoszorúzásával kezdődött a Szent Lőrinc Plébániatemplom alatt lévő kriptában, majd  Zahar Béla plébános úr misét celebrált az emlékezőknek. A délutáni programot nagy érdeklődés kísérte, a megtelt templomban Pásztó polgárain kívül a város vezetése, valamint a város intézményeinek vezetői, tanárai is részt vettek.

 Az emléknap  zárásaként  a zeneiskola tanárai  és növendékei színvonalas koncertet adtak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY 2019/2020 tanév megyei eredménye

“Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.”

  1. október 11-én került sor a Bolyai Matematika Csapatversenyre, amelynek területi fordulóját iskolánk rendezte meg. Iskolánkból 28 csapat, összesen 111 tanuló vett részt. A 28 csapatból 6 csapatot, illetve felkészítő tanáraikat hívták meg a díjátadásra.

 Gratulálunk tanítványainknak a nagyon szép eredményekhez, köszönjük a pedagógusok felkészítő munkáját és a szülők támogató segítségét!

 A 2019/2020 tanév megyei helyezettjei:

Bolyai Matematika Csapatverseny megyei eredmények
Évf. Helyezés Csapatnév Csapattagok Felkészítő tanár
3 III. hely Master squad Aipli Álmos Kadocsa
Kormos Levente
Pádár Dániel
Sipos Marcell
Prezenszky Edina
3 V. hely Bravo Stars Bognár Hanna
Maksó Ábel
Róka Levente
Tóth Zoé
Földváriné Forgács Katinka
4. I. hely

Országos döntőbe jutottak

Logokosok Papp Szabolcs

Antal Simon Gábor

Árminiczki Áron

Kelemen Nóra

Figuráné Gulyás Judit
4. V. hely Intelligens Négyes Bakonyi Bálint

Tari Máté

Földvári Levente

Lendvai Lorina

Kanyóné Batta Diána
6. V. hely Gügyék Bedő Anna
Markó Sára
Gyetván Zsófia
Dobrocsi Panka Rebeka
Molnár Lászlóné
8. IV. hely Marci és a többiek Göröcs Bence

Gubinyi Dominik

Kovács Balázs

Pásztor Dániel

Mucsina Gábor Csabáné

 

Master squad – Aipli Álmos Kadocsa, Kormos Levente, Pádár Dániel, Sipos Marcell
Felkészítő tanár: Prezenszky Edina

 

Bravo Stars – Bognár Hanna, Maksó Ábel, Róka Levente, Tóth Zoé
Felkészítő tanár: Földváriné Forgács Katinka

 

Intelligens Négyes – Bakonyi Bálint, Tari Máté, Földvári Levente, Lendvai Lorina
Felkészítő tanár: Kanyóné Batta Diána

 

Logokosok – Papp Szabolcs, Antal Simon Gábor, Árminiczki Áron, Kelemen Nóra
Felkészítő tanár – Figuráné Gulyás Judit

 

Gügyék – Bedő Anna, Markó Sára, Gyetván Zsófia, Dobrocsi Panka Rebeka
Felkészítő tanár: Molnár Lászlóné

 

Marci és a többiek – Göröcs Bence, Gubinyi Dominik, Kovács Balázs, Pásztor Dániel
Felkészítő tanár: Mucsina Csabáné

 

 

 

Fut a Suli – Sportnap

A Zsigmond Király Általános Iskolában már a 80 – as évektől hagyomány, hogy az ősszel futóversenyt szerveznek az iskola nevelői. A hagyományt folytatva, idén szeptember 14. – én került megrendezésre az utcai futóverseny „ Fut a Suli” néven. A programhoz csatlakozott, most már mondhatjuk hagyományosan Pásztó Város Önkormányzata is. Így a megszokott futóverseny mellé számos kiegészítő program is csatlakozott, mint az ugráló vár, arcfestés, autós és kerékpáros bemutató, az egészségmegőrzéshez kapcsolódó tájékoztató és szűrő programok, valamint ételbemutató és kóstoló.

A verseny reggelén, az iskola udvarán már 7 órától nagy előkészületek folytak a résztvevők fogadására. Szerencsére az időjárás is a szebbik arcát mutatta ezen a napon.  A versenyiroda asztalai előtt pillanatok alatt kígyózó sorok alakultak ki a nevezésre várva. Háromnegyed kilenckor Csépe Klaudia szülő vezetésével, zenés bemelegítést végeztek a résztvevők, ráhangolódva a versenyre.

Az első versenyszám az óvodások 300 méteres versenye volt. A nagy létszámra való tekintettel a fiúk és a lányok futamát külön bonyolították le a szervezők.
Az alsó tagozatos tanulók és az óvatosabb szülők 1000 méteres távon mérték össze futó tudásukat. A felső tagozatos tanulók és a felnőtt korosztály egy 3000 méteres útszakaszt teljesítettek.   Az egyéni versengések mellett a rendezők meghirdették a legnépesebb osztály díját is. A célba beérkezők frissítő italt fogyaszthattak, eközben a versenyiroda összesítette az eredményeket.

Óvodások versenye, fiúk: 1. Buda Benjamin, 2. Kotlár Benedek, 3. Darázs Flórián

Óvodások lány futama: 1. Nagy Liliána, 2. Nagy Lilla, 3. Molnár Krisztina Virág

1-2. osztályos fiúk: 1. Kiss Balázs, 2. Vincze Kristóf, 3. Endrész Botond

1-2 osztályos lányok: 1. Bedő Karina, 2. Tari Adél, 3. Vas Csenge

3-4 osztályos fiúk: 1. Szabó Dominik, 2. Papp Szabolcs, 3. Csépe Zalán

3-4 osztályos lányok: 1. Bognár Hanna, 2. Kelemen Nóra, 3. Hugyecz Eszter

5-6 osztályos fiúk: 1. Vörös Tibor Dániel, 2. Tőkés Benett, 3. Toldi Simon

5-6 osztályos lányok: 1. Hárskúti Zsófia, 2. Bedő Anna, 3. Gyetván Zsófia

7-8 osztályos fiúk: 1. Fekete Ábel, 2. Holtner Daren, 3. Skrinyár Zsombor

7-8 osztályos lányok: 1. Molnár Hanga Anna, 2. Mender Laura, 3. Szeberényi Csenge

Felnőtt férfiak: 1. Figura Gábor, 2. Andó Pier, 3. Fekete Ákos

Felnőtt nők: 1. Nagy Éva, 2. Menderné Kovács Katalin, 3. Lenkey-Simon Mária, Mucsina gábor Csabáné holtversenyben

A legnépesebb osztály díjazottja az alsó tagozaton a 4. b osztály, a felső tagozaton az 6. a osztály lett.

A versenyen részvevő futók száma 720 fő volt.

Ugyancsak a hagyomány a futóversenyen, hogy a résztvevők között sporteszközöket, fődíjként kerékpárt sorsolnak ki a rendezők. Ez idén is így történt. A díjakat Szántó Marianna intézményvezető, Káposzta Csaba sporttanácsnok és Illés Rudolf városunk díszpolgára adta át.
A Fut a Suli szervezői ezúton is szeretnék megköszönni a város önkormányzatának, az iskola szülői munkaközösségének, a városi rendőrkapitányságnak és a város polgárőrségének a segítséget, támogatást.
Pásztó, 2019. 09. 14. 

Testnevelők Munkaközössége

 

 

A Tudásbajnokság országos döntője

A tudás, felkészültség, ügyesség próbája és ünnepe volt a 20. Tudásbajnokság országos döntője. 766 diák oldotta meg a döntő feladatait, melynek központi helyszíne a nagy világversenyeknek is méltó helyszínt biztosító Szegedi Városi Sportcsarnok volt. A mi iskolánkat a Salgótarjánban megrendezésre került Tudásbajnokság megyei döntőn szövegértésből I. helyezést, anyanyelvből II. helyezést elért, és az országos versenyre továbbjutó  3. c osztályos Kis Fiorella Hanna képviselte. A szorgalom, a kitartó gyakorlás meghozta gyümölcsét, Fiorella I. helyezést ért el. Felkészítő tanító nénije: Ternóczky Ákosné.

 

 

Zsigmond király torna emlékverseny

2019 május 9.-én 15. alkalommal megrendezésre került Zsigmond király torna emlékverseny.
Petreczky Tiborné Zsuzsa néni emlékére.

Megnyitó után:
1.-es korcsoport egyéni gyakorlat

2.-es korcsoport egyéni gyakorlat

3.-as korcsoport egyéni gyakorlat

Lélegzetelállító gyakorlatokat láthattunk-szekrényen , gerendán és talajon . Ügyesek voltak a gyerekek , eredményhirdetés , díjazás , érmék osztása  utána ünneplés , pizzázás , gyermekek , szülők , tanár kellemes  beszélgetése keretében lezajlott az emléktornaverseny.
Köszönjük a résztvevők segítségét , gyermekek egész éves kitartó eredményes munkáját és a tanárnő egész évi színvonalas felkészítését.

Szeretettel várjuk a jövőben régi és új tornásznövendékeket és minden kedves érdeklődőt a megrendezésre kerülő versenyekre.

Köszönettel: Tornászlányok , Király Mária edző

 

Tantestületi kirándulás Kassára

     Április végén a Zsigmond Király Általános Iskola és AMI tantestületével szakmai nap programjaként, a történelmi Magyarország egyik legnagyobb városába, Kassára utaztunk. A külhoni kirándulásunk célja az volt, hogy a híres múltú felvidéki város nevezetességeinek megismerésével felidézzük az ezeréves Magyarország főbb történelmi eseményeit, és bepillantást nyerjünk a 99 évvel ezelőtt elcsatolt város jelenébe.

    A városnéző programunk keretében – helyi idegenvezető segítségével -, a legkiemelkedőbb magyar vonatkozású emlékhelyek kerültek sorra: Fekete Sas fogadó, zsinagóga, Rodostói ház, Miklós-börtön, Lőcsei-ház, Premontrei templom, Állami Színház, Orbán-torony, Szent Erzsébet-székesegyház, II. Rákóczi Ferenc kriptája, Domonkosok tere és a Márai-emlékház.

Az utazásunk során megemlékeztünk többek közt a felvidéki magyarok kitelepítésének történelmi hátteréről és a felvidéki magyar politikus, Esterházy János gróf tragikus sorsáról.

A kirándulásunk lehetőséget nyújtott arra is, hogy a Stará Sypka étteremben megkóstoljuk a felvidéki konyha ízletes specialitásait.

   A kassai külhoni kirándulásunkról maradandó élményekkel gazdagodva tértünk haza. Ezeréves múltunk megelevenítése segítséget nyújt abban, hogy a magyar nép történelmét mind hitelesebben adjuk át a felnövekvő generációk számára.

   A határon túli szakmai programunk a Rákóczi Szövetség támogatásával valósult meg, melyet ezúton köszönünk.

Baloghné Kanyó Mária
szervező tanár

 

Fenntarthatósági projekthét a ZSKÁI-ban

A 2019. évi Fenntarthatósági Témahét 2019. március 18-22. között került megrendezésre, melyben a mi iskolánk is részt vett.

Az alsó tagozaton a témakörök közül az 1-2. évfolyam a „Nézz szembe a szemeteddel!” témát dolgozta fel. A gyerekek az összegyűjtött hulladékfajtákat csoportosították; szélesítve ismereteiket a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatosan. Az újrahasznosítás jegyében érdekes szemétszobrokat készítettek, melyeket az iskolánkban kiállítottunk.

A 3-4. évfolyam tanulói „A vízipók birodalmában” merült el. A vizes élőhelyek állatainak megismerésében segítségünkre voltak a Pásztói Múzeum munkatársai. A gyerekek a különböző tisztaságú vízmintákat mikroszkópok segítségével vizsgálhatták. Játékos feladatokon keresztül a víz tulajdonságaival ismerkedhettek meg, próbára téve ügyességüket is. Élővízből begyűjtött állatokkal találkozhattak, mint pl. mocsári teknős, pióca, szitakötő lárvája, tegzes, amely a legkisebbeket is elvarázsolta.

A Víz Világnapja alkalmából készített csodaszép gyermekmunkák az iskola faliújságjait díszítik.
Érdekes, élménydús, hasznos tapasztalatokkal és tudással gazdagodtunk ezen a héten, melyre szívesen emlékezünk vissza.

Figuráné Gulyás Judit és Kanyóné Batta Diána tanító nénik

 

XXX. ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY
2-8. osztály

A Zrínyi Ilona Országos Matematikai Verseny a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány (MATEGYE) által 1990 óta megrendezett országos matematikai verseny, amelynek elsődleges célja a matematika népszerűsítése. Az összeállított feladatsorokkal elsősorban a tanulók logikus gondolkodását kívánják mérni. A verseny két fordulóból áll: egy megyei/körzeti részből és egy országos döntőből.

A verseny indulói a magyarországi és a határon túli magyarul beszélő 2-12. osztályos tanulói lehetnek.  Az első versenyen csak a kecskeméti iskolákból vettek részt, majd Bács-Kiskun megyére is kibővítették. 1992-től már egész Magyarország, 1995-től a környező országok diákjai is részt vehettek.

Az iskolák között évfolyamonként és kategóriánként csapatversenyt is meghirdettek, amelynek sorrendjét az iskola három legtöbb pontot elért tanulójának összpontszáma alapján állapítják meg. A csapatversenyben évfolyamonként és kategóriánként egy iskolából csak egy csapat eredményét veszik figyelembe.

Iskolánk tanulói az idei tanévben megrendezésre került megyei fordulón is nagyon szép eredményeket értek el.

Az országos döntőbe, amelyet 2019. április 12-14. között Szombathelyen rendeznek meg, két diákunk jutott be. Gratulálunk nagyszerű teljesítményükhöz.

Fejes Réka                        2. osztályos tanuló       I. helyezett
       Felkészítő tanára: Földváriné Forgács Katinka

Antal Simon Gábor         3. osztályos tanuló       I. helyezett
       Felkészítő tanára: Figuráné Gulyás Judit

 

Kiemelkedő eredményt elért tanulóink:

Földvári Levente               3. osztályos tanuló        3. helyezett
       Felkészítő tanára: Kanyóné Batta Diána

Huszár András                   6. osztályos tanuló        7. helyezett
       Felkészítő tanára: Sánta Adrienn

Molnár Hanga                    6. osztályos tanuló        8. helyezett
       Felkészítő tanára: Sánta Adrienn

Király Bence                      6. osztályos tanuló        14. helyezett
       Felkészítő tanára: Sánta Adrienn

Mender Laura                    6. osztályos tanuló        15. helyezett
       Felkészítő tanára: Bakonyi Zsoltné

Oláh Dorka                        7. osztályos tanuló        8. helyezett
       Felkészítő tanára: Bakos Erika

Gubinyi Dominik               7. osztályos tanuló        11. helyezett
       Felkészítő tanára: Mucsina Gábor Csabáné

Csapat verseny:

  1. osztály: Fejes Réka, Horváth-Hegyi Máté, Pádár Dániel III. helyezett
  2. osztály: Antal Simon Gábor, Földvári Levente, Kis Fiorella Hanna I. helyezett
  3. osztály: Huszár András, Király Bence, Molnár Hanga III. helyezett
  4. osztály: Erdélyi Petra, Gubinyi Dominik, Oláh Dorka III. helyezett

 

Gratulálunk tanítványainknak a nagyon szép eredményekhez, köszönjük a pedagógusok felkészítő munkáját és a szülők támogató segítségét!

 

Jutalom Kirándulás az állatkertben

Az idén ősszel is megrendezésre került Pásztón a szüreti felvonulás. Iskolánk több diákja is részt vett ezen a neves eseményen. Többen „jelmezbe” bújva madárijesztőként, szőlőt vivő lányokként, énekelve, sétálva tették  meg az utat. Jutalmul Pásztó város polgármesterétől belépőjegyet kaptak a gyerekek a Gyöngyösi Állatkertbe. November 14-én és 16-án a gyerekek nagy örömére ellátogattunk Gyöngyösre, s megnéztük az állatokat. Láttunk oroszlánt, majmokat, zebrát,tevét hüllőket, a jó időnek köszönhetően még a játszóteret is kipróbáltuk. Köszönjük szépen polgármester úrnak ezt a csodás délutánt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újabb siker a Zsigmond Király Általános Iskolában

A Bolyai csapatverseny magyar nyelv és irodalom tantárgyból is megrendezése került 2018. november 9-én Salgótarjánban. A megyei fordulón a harmadik évfolyamon 19 csapat, a negyedik évfolyamon pedig 18 csapat mérte össze a tudását. Csapatban dolgozni nehéz, hiszen nemcsak a feladatra kell figyelni, hanem egymásra is.  A pásztói Zsigmondos alsós gyerekeknek mégis sikerült nagyon szép eredményeket elérni, hiszen az induló 9 csapatból 4 csapat bejutott az első hat közé, akik részt vettek a Szécsényben megrendezett ünnepélyes díjátadón. A felső tagozatos osztályok közül kettő csapat jutott tovább. Gratulálunk a szép eredményekhez.

Anyanyelvi  Csapatverseny megyei díjátadó ünnepségre meghívott tanulói:

Évfolyam

helyezés Csapatnév Iskola Csapat

Felkészítő pedagógus

3.a

III. hely Zsigmondos szupercsapat Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Antal Simon Gábor
Papp Szabolcs
Éri Veronika
Gyetván Liza

Csetneki Ágota

3.c

V. hely Tudás bajnokai Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Kis Fiorella Hanna
Nagy Jázmin Réka
Kelemen Helga
Foltényi Noémi

Ternóczky Ákosné

4.b

III. hely Szuper négyes Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Bengyik Szabolcs
Dávid Csanád
Gyurcsó Márton
Lőrincz Vince

Kanyó Éva

4.b

IV. hely Csak csajok Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Boros Anaisz
Hárskuti Zsófia
Madjász Lara
Petreczky Zsófia

Kanyó Éva

5.a

V. hely

Szuper Négyes

Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó

Dobrocsi Panka
Halasi Luca
Markó Sára
Bedő Anna

Bognár Beáta

7.c II. hely Kazinczy ükonokái Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Kovács Jázmin Napsugár
Réde Dóra
Figura Lívia
Erdélyi Petra

Kálvin Andorné

 

 

 

 

 

 

 

 

 BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY

“Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.”

  1. október 12-én került sor a Bolyai Matematika Csapatversenyre, amelynek területi fordulóját iskolánk rendezte. Intézményünkből 25 csapat, 99 diák vett részt, akik közül nyolc csapatot hívtak meg az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A Bolyai Csapatverseny igen rangos a matematika versenyek körében. A versenyen az azonos évfolyamból szerveződő négyfős csapatok vesznek részt, ahol a hangsúly a csapatmunkán van. Csapatban játszani mindig sokkal nehezebb, mint egyedül, hiszen el kell dönteni, hogy ki miben jó, kinek melyik feladat megy a legjobban. A verseny megalkotói lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy a gyerekek átéljék az együttgondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett készségeiket közvetlenül is bemutathassák diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat.

Bolyai Matematika Csapatverseny

megyei díjátadó ünnepségre meghívott tanulók

Évf. Csapatnév Csapattagok Versenyhelyszín
3 Csodálatos négyes Antal Simon Gábor
Papp Szabolcs
Kelemen Nóra
Árminiczki Áron
Figuráné Gulyás Judit
3 Számkirályok Bakonyi Bálint
Tari Máté
Földvári Levente
Cseke Jázmin
Kanyóné Batta Diána
4 Tudorkák Kriston Anna
Bódi Médea
Molnár Mandula Éva
Adorján Csaba
Gáspár Veronika
5 Kockák Buyankhuu Atinisi Lauric
Csemer Péter
Aipli István György
Göröcs Márton
Bakonyi Zsoltné
5 Zsigmondos unikornisok Chen Meijuan
Vincze Kincső Milla
Fekete Kitti
Bakonyi Zsoltné
6 AOV Bakonyi Gergő
Nagy Noel
Huszár András
Domonkos Lénárd
Sánta Adrienn
6 Two plus two is four Király Bence
Varga Levente
Péter Dominik
Molnár Hanga
Sánta Adrienn
8a Bucimacik Daranco Lara
Dobrocsi Gábor Bendegúz
Herczeg Péter
Várkonyi Zsófia
Molnár Lászlóné

 

Az eredményhirdetés időpontja: 2018. október 26. péntek 14:30
Helyszíne:   Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon
                   3100 Salgótarján, József Attila út 2.

 

 

FUT a SULI – SPORTNAP

 

A Zsigmond Király Általános Iskolában már a 80 – as évektől hagyomány, hogy az ősszel futóversenyt szerveznek az iskola nevelői. A hagyományt folytatva, idén szeptember 8. – án került megrendezésre az utcai futóverseny „Fut a Suli” néven. A programhoz csatlakozott Pásztó Város Önkormányzata, valamint a Diósgyőri Sportegyesület. Így a hagyományos futóverseny mellé számos kiegészítő program is csatlakozott, mint az ugráló vár, arcfestés, labdarúgó torna, az egészségmegőrzéshez kapcsolódó tájékoztató és szűrő programok, valamint ételbemutató és kóstoló.

A verseny reggelén, az iskola udvarán már 7 órától nagy előkészületek folytak a résztvevők fogadására. Szerencsére az időjárás is a szebbik arcát mutatta ezen a napon. A versenyiroda asztalai előtt pillanatok alatt kígyózó sorok alakultak ki a nevezésre várva. Háromnegyed kilenckor Csépe Klaudia szülő vezetésével, zenés bemelegítést végeztek a résztvevők, ráhangolódva a versenyre.

Az első versenyszám az óvodások 300 méteres versenye volt. A nagy létszámra való tekintettel a fiúk és a lányok futamát külön kellett lebonyolítani.

Az alsó tagozatos tanulók és az óvatosabb szülők 1000 méteres távon mérték össze futó tudásukat.

A felső tagozatos tanulók és a felnőtt korosztály egy 3000 méteres útszakaszt teljesített. Az egyéni versengések mellett a rendezők meghirdették a legnépesebb osztály díját és keresték a futók között a legfiatalabb és a legidősebb versenyzőt is.

A célba beérkezők frissítő italt fogyaszthattak, eközben a versenyiroda összesítette az eredményeket.

Óvodások versenye, fiúk: 1. Sándor Attila, 2. Varga Roland, 3. Pádár Kornél.

Óvodások lány futama: 1. Sótér Bianka, 2. Varga Kamilla, 3. Bózsár Regina.

1-2. osztályos fiúk: 1. Pintér Bence, 2. Kiss Balázs, 3. Bagyinszki Balázs.

1-2 osztályos lányok: 1. Bognár Hanna, 2. Varga Lili, 3. Földi Laura.

3-4 osztályos fiúk: 1. Kelemen Zalán, 2. Szabó Dominik, 3. Toldi Simon.

3-4 osztályos lányok: 1. Gyetván Liza, 2. Vass Viktória, 3. Hárskúti Zsófia.

5-6 osztályos fiúk: 1. Nagy Noel, 2. Tőkés Benett, 3. Franka Bernard.

5-6 osztályos lányok: 1. Molnár Hanga, 2. Mender Laura, 3. Szeberényi Csenge.

7-8 osztályos fiúk: 1. Tari Rajmund, 2. Herczeg Péter, 3. Kanyó Gergő.

7-8 osztályos lányok: 1. Halasi Hanna, 2. Várkonyi Zsófia, 3. Barcsik Júlia.

Felnőtt férfiak: 1. Szklenár Kristóf, 2. Kelemen Gábor, 3. Gódi Ferenc.

Felnőtt nők: 1. Menderné Kovács Katalin, 2. Godó Mónika, 3. Diósiné Sánta Brigitta.

A legidősebb cím díjazottja: Lenkey- Simon Mária

A legfiatalabb cím díjazottja: Várkonyi András

A legnépesebb osztály díjazottja az alsó tagozaton a 3. b osztály, a felső tagozaton az 5. a osztály lett.

Ugyancsak a hagyomány a futóversenyen, hogy a résztvevők között sporteszközöket, fődíjként egy kerékpárt sorsolnak ki a rendezők. Ez idén is így történt. A díjakat Farkas Attila polgármester, Szántó Marianna intézményvezető és Csetneki Ágota intézményvezető helyettes adta át.

A Fut a Suli szervezői ezúton is szeretnék megköszönni Pásztó Város Önkormányzatának, a Diósgyőri Sportegyesületnek, az iskola Szülői Munkaközösségének, a Városi Rendőrkapitányságnak és a Városi Polgárőrségnek a segítségét, támogatását.

Pásztó, 2018. 09. 08.
Testnevelők Munkaközössége

 


 

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján 

    Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján az iskolánkban rendhagyó történelem órán emlékeztünk meg az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumról.

    A 98 évvel ezelőtti igazságtalan békeszerződés következtében napjainkban több mint két millió magyar él közvetlenül az országhatárainkon túl, úgy, hogy ők sohasem akarták elhagyni Magyarországot. Az I. világháborút követően

a győztes nagyhatalmak egyetlen tollvonással vették el az ezeréves Magyarország területének több mint a 2/3 részét.

 Ma, a 98 évvel ezelőtti Magyarország területén 8 ország osztozik: Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és a maradék Magyarország.

Ebben az évben, december 1-jén 100 éve lesz, hogy Erdélyt Magyarországtól elvették és Romániához csatolták.

A megemlékezésünkön ezért külön figyelmet szenteltünk Erdély kulturális és szellemi örökségének az ápolására.  

Az emléknaphoz kapcsolódóan egy fényképkiállítás nyílt az iskolánk aulájában, mely a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezetének negyven határon túli történelmi kirándulásába nyújt betekintést.

A Nemzeti Összetartozás Napjának a legfontosabb üzeneteként nem szabad elfelejtenünk, hogy az elcsatolt területeken élő magyarok 98 év óta is töretlen hittel őrzik a magyarságukat, és számukra meghatározó, hogy érezzék nincsenek egyedül. Figyelemmel kísérjük sorsukat, és segítünk abban, hogy a szülőföldjükön megmaradva ápolhassák őseik hagyományait.

   Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Kárpát-medence magyarságának nemcsak a múltja, hanem a jövője is közös, hiszen a magyarságnak csak összefogva, közös úton haladva van biztos jövője.

Baloghné Kanyó Mária

 


Zsigmond Király Általános Iskola tehetséges diákjainak jutalom kirándulása

Iskolánk a 2017/2018-as tanév tehetséges diákjait, akik a Zsigmond-napi versenyeken, valamint a megyei és az országos tanulmányi versenyeken eredményesen szerepeltek, egy mátrai kirándulással jutalmazta. A kirándulás Pásztó Város Önkormányzat Civil pályázati keretéből, a Tehetséges Pásztói Gyermekért Alapítvány, a Szülői Munkaközösség és iskolánk Diákönkormányzatának támogatásával valósult meg.

2018. május 30-án 42 diákkal indultunk útnak, amelynek első állomása Mátraszentimre – Ásványmúzeum volt. A múzeum műhelyében lehetőségünk volt megnézni, hogyan vágják és csiszolják az ásványokat, hogyan alakul egy darab „kő” gyönyörű ékszerré. A sötétkamrában „világító ásványokat” láttunk, amelyek az ultraibolya fény hatására különböző színekben pompáztak. A múzeumi részben egy mikroszkópok segítségével tanulmányozhattuk a mikroásványok rejtett világát. A számunkra legérdekesebb program az aranymosás volt, ahol igazi aranymosó tállal dolgozhattunk, kitanulhattuk a szakma fortélyait. Sajnos aranyrögöt nem találtunk, de az apró ásványokat, a színes kavicsokat hazahozhattuk.

A következő állomásunk az Adrenalin Kalandpark volt, ahol a 930 m hosszú bobpályán élhettünk át izgalmas kanyarokat és perceket.

Ezután a sástói kilátóhoz mentünk, amely Magyarország legmagasabban fekvő tava mellett található. A Bátrak Csoportja megmászta az 53 méter magas kilátó mind a 258 (ez oda-vissza már 516) lépcsőfokát, ami csigavonalban tekeredett felfelé. Fentről fantasztikus kilátás nyílt a tájra, a zöldellő erdőre, a környező településekre. A tó partján pihenés közben megetettük a kacsákat és kipróbáltuk a Béka-tanösvény elemeit.

Utolsó előtti állomásunk a gyöngyösi Mátra Múzeum volt, ahol lenyűgöző látvány fogadott minket. Megismerkedtünk Brúnóval, az ősmamuttal, a 15 méter magas kocsányostölgy élővilágával és a Pálmaház szubtrópusi környezetével.

Végső állomásunk pedig a helyi kézműves cukrászda volt, ahol kellemesen elfáradva, egy jól megérdemelt fagyi mellett elevenítettük fel a kirándulás legjobb élményeit.

Gratulálunk minden diákunknak, akik tehetségükkel, kitartásukkal, szorgalmukkal öregbítik iskolánk hírnevét!

 

 

 

A késő téli hideget kihasználva a Zsigmond Király Általános Iskola testnevelői és technikai dolgozói jégpályát építettek az intézmény udvarán. Délelőtt a szürke tornatermi órákat, délután a napközis foglalkozásokat korcsolyázás színesítette egy héten keresztül, reményeink szerint sokak nagy örömére.

 

 

 

 

 

 Iskolai farsangi bál – 2018

Idén is nagy érdeklődés kísérte a Zsigmond Király általános iskolai farsangi bált.

A rendezvény egyik fő attrakciója a nyolcadikosok hagyományos nyitó és záró tánca a megszokott művészi színvonalon zajlott, és nagy örömet szerzett mindenkinek.

A produkciókat nagy figyelemmel követte a zsűri, melynek tagjai voltak: Dömsödi Gábor polgármester úr, Bartus László osztályvezető úr, Dr. Komáromi Katalin, Oláhné Csákvári Gabriella és Zagyi Edit igazgató asszonyok, valamint Németh Józsefné és Kósa Györgyné nyugdíjas tanítónők.

Az alsó tagozatosok igazi karneváli hangulatot varázsoltak az aulában. A lelkes, színvonalas produkciók elkápráztatták a közönséget.

A felső tagozatos táncok különlegessége az együttműködő osztályközösségek csapatmunkája. Együtt állították össze a zenét, a koreográfiát és készítették el a jelmezeket az osztályfőnökök és a szülők segítő közreműködésével.

A csoportos és egyéni jelmezesek egyaránt nagy sikert arattak.

A fellépők torta, édesség, valamint oklevél jutalomban részesültek.

Köszönöm mindazoknak a pedagógusoknak és szülőknek az áldozatos munkáját, akik részt vállaltak a bál szervezésében, és munkájukkal hozzájárultak annak sikeréhez. Külön köszönet Kelemenné Aipli Anita, SZMK elnöknek és Szabó Adrienn, DÖK vezetőnek, hogy összefogták és irányították a rendezvényt.

Szántó Marianna
intézményvezető

 

 
Tájékoztatás 

Az iskola által szervezett etika órák, illetve az egyházi jogi személy által szervezett hit-és erkölcstan órák tartásáról.

Tisztelt Szülők!

Tisztelt Nagycsoportos Szülők!

 

 

Karácsony

Iskolánk Karácsonyi Estjét a 4 évfolyamos és az énekkaros tanulók megható ünnepi műsora tette emlékezetessé. Nagy örömünkre megtelt az aula az érdeklődő szülőkkel, vendégekkel. Rendezvényünket személyes jelenlétével is megtisztelte Farkas Attila alpolgármester úr és Nagy Kálmán tankerületei igazgatóhelyettes úr, valamint több képviselő és intézményvezető is.

Köszönjük a felkészítő munkát Alapiné Szabó Marianna Pintér Hajnalka, Juhász-Kanyó Leila, Sándor Péterné, Dombosné Csende Gabriella, Nagyné Papp Annamária és Prezenszky Elvira tanítónőknek, valamint a háttérmunkákat koordináló kollégáknak.

Hagyományaink szerint ezen a szép estén két nyugdíjas kollégának nyújtottuk át az iskolánk által alapított Pedagógus Emlékérmet. A nevelő testület döntése alapján idén Tari Lászlóné tanítónő és Pongrácz Lajos tanár úr kapta a díjat, melyet Simon Imre Címzetes Igazgató Úr és Volek Krisztina tervezett.

Iskolánk minden munkatársa nevében békés meghitt karácsonyt és boldog új évet kívánok!

Szántó Marianna
intézményvezető

 

 

Tudásbajnokság 2017-2018

  A Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia Alapítványa pályázatot írt ki olyan osztályközösségeknek, amely osztályokból legalább 5 tanuló minimum 1-1 tantárgyból érvényesen benevezett a Tudásbajnokság 2017–18-as tanulmányi versenyére; a mi osztályunkból hat tanuló vesz részt ezen a versenyen, ezért küldtem be a pályázatot.

A pályázatra 107 általános iskola és 274 osztályközösség küldte be a nevezését. Az általános iskolák 2 000 000 Ft, osztályközösségeik 1 000 000 Ft összértékű ajándék könyvcsomagra pályázhattak.

Az osztályommal 50 000 forint értékű könyvcsomagot nyertünk.

Ternóczky Ákosné,  2.c osztályfőnöke

 

JÓTÉKONYSÁGI BÁL 2017

 Mottó: „Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.”

(Salamon király)

 Hagyományos Jótékonysági Bálunkon a szokásoknak megfelelően ismét fergeteges meglepetés műsorral kedveskedtek a vendégeknek a végzős tanulók és a Szülői Munkaközösség táncos lábú fellépői. Az est védnöke, Dömsödi Gábor polgármester úr pohárköszöntőjével kezdetét vette a vacsora.

Nagy örömünkre ismét több száz vendég döntött úgy, hogy velünk töltik az estét, és támogatják az iskolánkat. Az előző évek már bebizonyították, hogy összefogással számos olyan célt sikerült megvalósítani, amiről sok esetben még álmodni sem mert az iskola közössége.

A tantermeink és közösségi tereink egy része megszépült, játszóudvar és biztonsági kamerarendszer került kialakításra a támogatóknak köszönhetően. Az előző bál bevételéből tovább korszerűsítettük a szakmai munkánkhoz szükséges eszközöket. Ezek közül a legjelentősebb a két újonnan vásárolt digitális tábla, amelyet a felső tagozatos tanulók a napokban vehetnek birtokba.

Az önkormányzat és az MKSZ támogatásával megújultak a tornaterem és a főépület vizesblokkjai. Nagyon várjuk az iskola mellé tervezett tanuszodát, amihez az önkormányzat a szükséges telek megvásárlásával járult hozzá. Nagy örömünkre elindul a nagyszabású iskola-felújítás és korszerűsítés is. Ettől a pályázattól azt reméljük, hogy az iskola épületeinek állapota és felszereltsége is felzárkózik a XXI. századi korszerű iskolákhoz.

Támogatóink segítségével szeretnénk folytatni intézményünk eszközeinek és épületeinek fejlesztését. Szakmai munkánk sikeréhez minden segítségre szükségünk van.

Az idei bál egyszerre nyújtott emlékezetes estét és segítséget közös céljaink megvalósításában.

Szántó Marianna
intézményvezető