Elektronikus ügyintézés - nyitólap

Rólunk

Pedagógiai munkánk alapja a humánum, az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni igényesség, a kreativitás
és a nyitottság.

Szemléletünkben és tevékenységi rendszereinkben a gyermekközpontúság
a meghatározó. A tanulók képességeinek megfelelő legjobb eredmény elérésére, az egyéni bánásmód fejlesztésére törekszünk.

Az iskolából kikerülő tanulók szociálisan fejlett, edzett, egészséges, jó kommunikációs készséggel rendelkező fiatalok legyenek.

Szeretnénk megőrizni iskolánk kulturált környezetét és jól felszereltségét.

Archívum

Naptár

Hírek

 

 

Fut a Suli – Sportnap

A Zsigmond Király Általános Iskolában már a 80 – as évektől hagyomány, hogy az ősszel futóversenyt szerveznek az iskola nevelői. A hagyományt folytatva, idén szeptember 14. – én került megrendezésre az utcai futóverseny „ Fut a Suli” néven. A programhoz csatlakozott, most már mondhatjuk hagyományosan Pásztó Város Önkormányzata is. Így a megszokott futóverseny mellé számos kiegészítő program is csatlakozott, mint az ugráló vár, arcfestés, autós és kerékpáros bemutató, az egészségmegőrzéshez kapcsolódó tájékoztató és szűrő programok, valamint ételbemutató és kóstoló.

A verseny reggelén, az iskola udvarán már 7 órától nagy előkészületek folytak a résztvevők fogadására. Szerencsére az időjárás is a szebbik arcát mutatta ezen a napon.  A versenyiroda asztalai előtt pillanatok alatt kígyózó sorok alakultak ki a nevezésre várva. Háromnegyed kilenckor Csépe Klaudia szülő vezetésével, zenés bemelegítést végeztek a résztvevők, ráhangolódva a versenyre.

Az első versenyszám az óvodások 300 méteres versenye volt. A nagy létszámra való tekintettel a fiúk és a lányok futamát külön bonyolították le a szervezők.
Az alsó tagozatos tanulók és az óvatosabb szülők 1000 méteres távon mérték össze futó tudásukat. A felső tagozatos tanulók és a felnőtt korosztály egy 3000 méteres útszakaszt teljesítettek.   Az egyéni versengések mellett a rendezők meghirdették a legnépesebb osztály díját is. A célba beérkezők frissítő italt fogyaszthattak, eközben a versenyiroda összesítette az eredményeket.

Óvodások versenye, fiúk: 1. Buda Benjamin, 2. Kotlár Benedek, 3. Darázs Flórián

Óvodások lány futama: 1. Nagy Liliána, 2. Nagy Lilla, 3. Molnár Krisztina Virág

1-2. osztályos fiúk: 1. Kiss Balázs, 2. Vincze Kristóf, 3. Endrész Botond

1-2 osztályos lányok: 1. Bedő Karina, 2. Tari Adél, 3. Vas Csenge

3-4 osztályos fiúk: 1. Szabó Dominik, 2. Papp Szabolcs, 3. Csépe Zalán

3-4 osztályos lányok: 1. Bognár Hanna, 2. Kelemen Nóra, 3. Hugyecz Eszter

5-6 osztályos fiúk: 1. Vörös Tibor Dániel, 2. Tőkés Benett, 3. Toldi Simon

5-6 osztályos lányok: 1. Hárskúti Zsófia, 2. Bedő Anna, 3. Gyetván Zsófia

7-8 osztályos fiúk: 1. Fekete Ábel, 2. Holtner Daren, 3. Skrinyár Zsombor

7-8 osztályos lányok: 1. Molnár Hanga Anna, 2. Mender Laura, 3. Szeberényi Csenge

Felnőtt férfiak: 1. Figura Gábor, 2. Andó Pier, 3. Fekete Ákos

Felnőtt nők: 1. Nagy Éva, 2. Menderné Kovács Katalin, 3. Lenkey-Simon Mária, Mucsina gábor Csabáné holtversenyben

A legnépesebb osztály díjazottja az alsó tagozaton a 4. b osztály, a felső tagozaton az 6. a osztály lett.

A versenyen részvevő futók száma 720 fő volt.

Ugyancsak a hagyomány a futóversenyen, hogy a résztvevők között sporteszközöket, fődíjként kerékpárt sorsolnak ki a rendezők. Ez idén is így történt. A díjakat Szántó Marianna intézményvezető, Káposzta Csaba sporttanácsnok és Illés Rudolf városunk díszpolgára adta át.
A Fut a Suli szervezői ezúton is szeretnék megköszönni a város önkormányzatának, az iskola szülői munkaközösségének, a városi rendőrkapitányságnak és a város polgárőrségének a segítséget, támogatást.
Pásztó, 2019. 09. 14. 

Testnevelők Munkaközössége

 

 

A Tudásbajnokság országos döntője

A tudás, felkészültség, ügyesség próbája és ünnepe volt a 20. Tudásbajnokság országos döntője. 766 diák oldotta meg a döntő feladatait, melynek központi helyszíne a nagy világversenyeknek is méltó helyszínt biztosító Szegedi Városi Sportcsarnok volt. A mi iskolánkat a Salgótarjánban megrendezésre került Tudásbajnokság megyei döntőn szövegértésből I. helyezést, anyanyelvből II. helyezést elért, és az országos versenyre továbbjutó  3. c osztályos Kis Fiorella Hanna képviselte. A szorgalom, a kitartó gyakorlás meghozta gyümölcsét, Fiorella I. helyezést ért el. Felkészítő tanító nénije: Ternóczky Ákosné.

 

 

Zsigmond király torna emlékverseny

2019 május 9.-én 15. alkalommal megrendezésre került Zsigmond király torna emlékverseny.
Petreczky Tiborné Zsuzsa néni emlékére.

Megnyitó után:
1.-es korcsoport egyéni gyakorlat

2.-es korcsoport egyéni gyakorlat

3.-as korcsoport egyéni gyakorlat

Lélegzetelállító gyakorlatokat láthattunk-szekrényen , gerendán és talajon . Ügyesek voltak a gyerekek , eredményhirdetés , díjazás , érmék osztása  utána ünneplés , pizzázás , gyermekek , szülők , tanár kellemes  beszélgetése keretében lezajlott az emléktornaverseny.
Köszönjük a résztvevők segítségét , gyermekek egész éves kitartó eredményes munkáját és a tanárnő egész évi színvonalas felkészítését.

Szeretettel várjuk a jövőben régi és új tornásznövendékeket és minden kedves érdeklődőt a megrendezésre kerülő versenyekre.

Köszönettel: Tornászlányok , Király Mária edző

 

Tantestületi kirándulás Kassára

     Április végén a Zsigmond Király Általános Iskola és AMI tantestületével szakmai nap programjaként, a történelmi Magyarország egyik legnagyobb városába, Kassára utaztunk. A külhoni kirándulásunk célja az volt, hogy a híres múltú felvidéki város nevezetességeinek megismerésével felidézzük az ezeréves Magyarország főbb történelmi eseményeit, és bepillantást nyerjünk a 99 évvel ezelőtt elcsatolt város jelenébe.

    A városnéző programunk keretében – helyi idegenvezető segítségével -, a legkiemelkedőbb magyar vonatkozású emlékhelyek kerültek sorra: Fekete Sas fogadó, zsinagóga, Rodostói ház, Miklós-börtön, Lőcsei-ház, Premontrei templom, Állami Színház, Orbán-torony, Szent Erzsébet-székesegyház, II. Rákóczi Ferenc kriptája, Domonkosok tere és a Márai-emlékház.

Az utazásunk során megemlékeztünk többek közt a felvidéki magyarok kitelepítésének történelmi hátteréről és a felvidéki magyar politikus, Esterházy János gróf tragikus sorsáról.

A kirándulásunk lehetőséget nyújtott arra is, hogy a Stará Sypka étteremben megkóstoljuk a felvidéki konyha ízletes specialitásait.

   A kassai külhoni kirándulásunkról maradandó élményekkel gazdagodva tértünk haza. Ezeréves múltunk megelevenítése segítséget nyújt abban, hogy a magyar nép történelmét mind hitelesebben adjuk át a felnövekvő generációk számára.

   A határon túli szakmai programunk a Rákóczi Szövetség támogatásával valósult meg, melyet ezúton köszönünk.

Baloghné Kanyó Mária
szervező tanár

 

Fenntarthatósági projekthét a ZSKÁI-ban

A 2019. évi Fenntarthatósági Témahét 2019. március 18-22. között került megrendezésre, melyben a mi iskolánk is részt vett.

Az alsó tagozaton a témakörök közül az 1-2. évfolyam a „Nézz szembe a szemeteddel!” témát dolgozta fel. A gyerekek az összegyűjtött hulladékfajtákat csoportosították; szélesítve ismereteiket a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatosan. Az újrahasznosítás jegyében érdekes szemétszobrokat készítettek, melyeket az iskolánkban kiállítottunk.

A 3-4. évfolyam tanulói „A vízipók birodalmában” merült el. A vizes élőhelyek állatainak megismerésében segítségünkre voltak a Pásztói Múzeum munkatársai. A gyerekek a különböző tisztaságú vízmintákat mikroszkópok segítségével vizsgálhatták. Játékos feladatokon keresztül a víz tulajdonságaival ismerkedhettek meg, próbára téve ügyességüket is. Élővízből begyűjtött állatokkal találkozhattak, mint pl. mocsári teknős, pióca, szitakötő lárvája, tegzes, amely a legkisebbeket is elvarázsolta.

A Víz Világnapja alkalmából készített csodaszép gyermekmunkák az iskola faliújságjait díszítik.
Érdekes, élménydús, hasznos tapasztalatokkal és tudással gazdagodtunk ezen a héten, melyre szívesen emlékezünk vissza.

Figuráné Gulyás Judit és Kanyóné Batta Diána tanító nénik

 

XXX. ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY
2-8. osztály

A Zrínyi Ilona Országos Matematikai Verseny a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány (MATEGYE) által 1990 óta megrendezett országos matematikai verseny, amelynek elsődleges célja a matematika népszerűsítése. Az összeállított feladatsorokkal elsősorban a tanulók logikus gondolkodását kívánják mérni. A verseny két fordulóból áll: egy megyei/körzeti részből és egy országos döntőből.

A verseny indulói a magyarországi és a határon túli magyarul beszélő 2-12. osztályos tanulói lehetnek.  Az első versenyen csak a kecskeméti iskolákból vettek részt, majd Bács-Kiskun megyére is kibővítették. 1992-től már egész Magyarország, 1995-től a környező országok diákjai is részt vehettek.

Az iskolák között évfolyamonként és kategóriánként csapatversenyt is meghirdettek, amelynek sorrendjét az iskola három legtöbb pontot elért tanulójának összpontszáma alapján állapítják meg. A csapatversenyben évfolyamonként és kategóriánként egy iskolából csak egy csapat eredményét veszik figyelembe.

Iskolánk tanulói az idei tanévben megrendezésre került megyei fordulón is nagyon szép eredményeket értek el.

Az országos döntőbe, amelyet 2019. április 12-14. között Szombathelyen rendeznek meg, két diákunk jutott be. Gratulálunk nagyszerű teljesítményükhöz.

Fejes Réka                        2. osztályos tanuló       I. helyezett
       Felkészítő tanára: Földváriné Forgács Katinka

Antal Simon Gábor         3. osztályos tanuló       I. helyezett
       Felkészítő tanára: Figuráné Gulyás Judit

 

Kiemelkedő eredményt elért tanulóink:

Földvári Levente               3. osztályos tanuló        3. helyezett
       Felkészítő tanára: Kanyóné Batta Diána

Huszár András                   6. osztályos tanuló        7. helyezett
       Felkészítő tanára: Sánta Adrienn

Molnár Hanga                    6. osztályos tanuló        8. helyezett
       Felkészítő tanára: Sánta Adrienn

Király Bence                      6. osztályos tanuló        14. helyezett
       Felkészítő tanára: Sánta Adrienn

Mender Laura                    6. osztályos tanuló        15. helyezett
       Felkészítő tanára: Bakonyi Zsoltné

Oláh Dorka                        7. osztályos tanuló        8. helyezett
       Felkészítő tanára: Bakos Erika

Gubinyi Dominik               7. osztályos tanuló        11. helyezett
       Felkészítő tanára: Mucsina Gábor Csabáné

Csapat verseny:

  1. osztály: Fejes Réka, Horváth-Hegyi Máté, Pádár Dániel III. helyezett
  2. osztály: Antal Simon Gábor, Földvári Levente, Kis Fiorella Hanna I. helyezett
  3. osztály: Huszár András, Király Bence, Molnár Hanga III. helyezett
  4. osztály: Erdélyi Petra, Gubinyi Dominik, Oláh Dorka III. helyezett

 

Gratulálunk tanítványainknak a nagyon szép eredményekhez, köszönjük a pedagógusok felkészítő munkáját és a szülők támogató segítségét!

 

Jutalom Kirándulás az állatkertben

Az idén ősszel is megrendezésre került Pásztón a szüreti felvonulás. Iskolánk több diákja is részt vett ezen a neves eseményen. Többen „jelmezbe” bújva madárijesztőként, szőlőt vivő lányokként, énekelve, sétálva tették  meg az utat. Jutalmul Pásztó város polgármesterétől belépőjegyet kaptak a gyerekek a Gyöngyösi Állatkertbe. November 14-én és 16-án a gyerekek nagy örömére ellátogattunk Gyöngyösre, s megnéztük az állatokat. Láttunk oroszlánt, majmokat, zebrát,tevét hüllőket, a jó időnek köszönhetően még a játszóteret is kipróbáltuk. Köszönjük szépen polgármester úrnak ezt a csodás délutánt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újabb siker a Zsigmond Király Általános Iskolában

A Bolyai csapatverseny magyar nyelv és irodalom tantárgyból is megrendezése került 2018. november 9-én Salgótarjánban. A megyei fordulón a harmadik évfolyamon 19 csapat, a negyedik évfolyamon pedig 18 csapat mérte össze a tudását. Csapatban dolgozni nehéz, hiszen nemcsak a feladatra kell figyelni, hanem egymásra is.  A pásztói Zsigmondos alsós gyerekeknek mégis sikerült nagyon szép eredményeket elérni, hiszen az induló 9 csapatból 4 csapat bejutott az első hat közé, akik részt vettek a Szécsényben megrendezett ünnepélyes díjátadón. A felső tagozatos osztályok közül kettő csapat jutott tovább. Gratulálunk a szép eredményekhez.

Anyanyelvi  Csapatverseny megyei díjátadó ünnepségre meghívott tanulói:

Évfolyam

helyezés Csapatnév Iskola Csapat

Felkészítő pedagógus

3.a

III. hely Zsigmondos szupercsapat Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Antal Simon Gábor
Papp Szabolcs
Éri Veronika
Gyetván Liza

Csetneki Ágota

3.c

V. hely Tudás bajnokai Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Kis Fiorella Hanna
Nagy Jázmin Réka
Kelemen Helga
Foltényi Noémi

Ternóczky Ákosné

4.b

III. hely Szuper négyes Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Bengyik Szabolcs
Dávid Csanád
Gyurcsó Márton
Lőrincz Vince

Kanyó Éva

4.b

IV. hely Csak csajok Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Boros Anaisz
Hárskuti Zsófia
Madjász Lara
Petreczky Zsófia

Kanyó Éva

5.a

V. hely

Szuper Négyes

Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó

Dobrocsi Panka
Halasi Luca
Markó Sára
Bedő Anna

Bognár Beáta

7.c II. hely Kazinczy ükonokái Zsigmond Király Általános Iskola
Pásztó
Kovács Jázmin Napsugár
Réde Dóra
Figura Lívia
Erdélyi Petra

Kálvin Andorné

 

 

 

 

 

 

 

 

 BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY

“Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.”

  1. október 12-én került sor a Bolyai Matematika Csapatversenyre, amelynek területi fordulóját iskolánk rendezte. Intézményünkből 25 csapat, 99 diák vett részt, akik közül nyolc csapatot hívtak meg az ünnepélyes eredményhirdetésre.

A Bolyai Csapatverseny igen rangos a matematika versenyek körében. A versenyen az azonos évfolyamból szerveződő négyfős csapatok vesznek részt, ahol a hangsúly a csapatmunkán van. Csapatban játszani mindig sokkal nehezebb, mint egyedül, hiszen el kell dönteni, hogy ki miben jó, kinek melyik feladat megy a legjobban. A verseny megalkotói lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy a gyerekek átéljék az együttgondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett készségeiket közvetlenül is bemutathassák diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat.

Bolyai Matematika Csapatverseny

megyei díjátadó ünnepségre meghívott tanulók

Évf. Csapatnév Csapattagok Versenyhelyszín
3 Csodálatos négyes Antal Simon Gábor
Papp Szabolcs
Kelemen Nóra
Árminiczki Áron
Figuráné Gulyás Judit
3 Számkirályok Bakonyi Bálint
Tari Máté
Földvári Levente
Cseke Jázmin
Kanyóné Batta Diána
4 Tudorkák Kriston Anna
Bódi Médea
Molnár Mandula Éva
Adorján Csaba
Gáspár Veronika
5 Kockák Buyankhuu Atinisi Lauric
Csemer Péter
Aipli István György
Göröcs Márton
Bakonyi Zsoltné
5 Zsigmondos unikornisok Chen Meijuan
Vincze Kincső Milla
Fekete Kitti
Bakonyi Zsoltné
6 AOV Bakonyi Gergő
Nagy Noel
Huszár András
Domonkos Lénárd
Sánta Adrienn
6 Two plus two is four Király Bence
Varga Levente
Péter Dominik
Molnár Hanga
Sánta Adrienn
8a Bucimacik Daranco Lara
Dobrocsi Gábor Bendegúz
Herczeg Péter
Várkonyi Zsófia
Molnár Lászlóné

 

Az eredményhirdetés időpontja: 2018. október 26. péntek 14:30
Helyszíne:   Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon
                   3100 Salgótarján, József Attila út 2.

 

 

FUT a SULI – SPORTNAP

 

A Zsigmond Király Általános Iskolában már a 80 – as évektől hagyomány, hogy az ősszel futóversenyt szerveznek az iskola nevelői. A hagyományt folytatva, idén szeptember 8. – án került megrendezésre az utcai futóverseny „Fut a Suli” néven. A programhoz csatlakozott Pásztó Város Önkormányzata, valamint a Diósgyőri Sportegyesület. Így a hagyományos futóverseny mellé számos kiegészítő program is csatlakozott, mint az ugráló vár, arcfestés, labdarúgó torna, az egészségmegőrzéshez kapcsolódó tájékoztató és szűrő programok, valamint ételbemutató és kóstoló.

A verseny reggelén, az iskola udvarán már 7 órától nagy előkészületek folytak a résztvevők fogadására. Szerencsére az időjárás is a szebbik arcát mutatta ezen a napon. A versenyiroda asztalai előtt pillanatok alatt kígyózó sorok alakultak ki a nevezésre várva. Háromnegyed kilenckor Csépe Klaudia szülő vezetésével, zenés bemelegítést végeztek a résztvevők, ráhangolódva a versenyre.

Az első versenyszám az óvodások 300 méteres versenye volt. A nagy létszámra való tekintettel a fiúk és a lányok futamát külön kellett lebonyolítani.

Az alsó tagozatos tanulók és az óvatosabb szülők 1000 méteres távon mérték össze futó tudásukat.

A felső tagozatos tanulók és a felnőtt korosztály egy 3000 méteres útszakaszt teljesített. Az egyéni versengések mellett a rendezők meghirdették a legnépesebb osztály díját és keresték a futók között a legfiatalabb és a legidősebb versenyzőt is.

A célba beérkezők frissítő italt fogyaszthattak, eközben a versenyiroda összesítette az eredményeket.

Óvodások versenye, fiúk: 1. Sándor Attila, 2. Varga Roland, 3. Pádár Kornél.

Óvodások lány futama: 1. Sótér Bianka, 2. Varga Kamilla, 3. Bózsár Regina.

1-2. osztályos fiúk: 1. Pintér Bence, 2. Kiss Balázs, 3. Bagyinszki Balázs.

1-2 osztályos lányok: 1. Bognár Hanna, 2. Varga Lili, 3. Földi Laura.

3-4 osztályos fiúk: 1. Kelemen Zalán, 2. Szabó Dominik, 3. Toldi Simon.

3-4 osztályos lányok: 1. Gyetván Liza, 2. Vass Viktória, 3. Hárskúti Zsófia.

5-6 osztályos fiúk: 1. Nagy Noel, 2. Tőkés Benett, 3. Franka Bernard.

5-6 osztályos lányok: 1. Molnár Hanga, 2. Mender Laura, 3. Szeberényi Csenge.

7-8 osztályos fiúk: 1. Tari Rajmund, 2. Herczeg Péter, 3. Kanyó Gergő.

7-8 osztályos lányok: 1. Halasi Hanna, 2. Várkonyi Zsófia, 3. Barcsik Júlia.

Felnőtt férfiak: 1. Szklenár Kristóf, 2. Kelemen Gábor, 3. Gódi Ferenc.

Felnőtt nők: 1. Menderné Kovács Katalin, 2. Godó Mónika, 3. Diósiné Sánta Brigitta.

A legidősebb cím díjazottja: Lenkey- Simon Mária

A legfiatalabb cím díjazottja: Várkonyi András

A legnépesebb osztály díjazottja az alsó tagozaton a 3. b osztály, a felső tagozaton az 5. a osztály lett.

Ugyancsak a hagyomány a futóversenyen, hogy a résztvevők között sporteszközöket, fődíjként egy kerékpárt sorsolnak ki a rendezők. Ez idén is így történt. A díjakat Farkas Attila polgármester, Szántó Marianna intézményvezető és Csetneki Ágota intézményvezető helyettes adta át.

A Fut a Suli szervezői ezúton is szeretnék megköszönni Pásztó Város Önkormányzatának, a Diósgyőri Sportegyesületnek, az iskola Szülői Munkaközösségének, a Városi Rendőrkapitányságnak és a Városi Polgárőrségnek a segítségét, támogatását.

Pásztó, 2018. 09. 08.
Testnevelők Munkaközössége

 


 

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján 

    Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján az iskolánkban rendhagyó történelem órán emlékeztünk meg az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumról.

    A 98 évvel ezelőtti igazságtalan békeszerződés következtében napjainkban több mint két millió magyar él közvetlenül az országhatárainkon túl, úgy, hogy ők sohasem akarták elhagyni Magyarországot. Az I. világháborút követően

a győztes nagyhatalmak egyetlen tollvonással vették el az ezeréves Magyarország területének több mint a 2/3 részét.

 Ma, a 98 évvel ezelőtti Magyarország területén 8 ország osztozik: Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és a maradék Magyarország.

Ebben az évben, december 1-jén 100 éve lesz, hogy Erdélyt Magyarországtól elvették és Romániához csatolták.

A megemlékezésünkön ezért külön figyelmet szenteltünk Erdély kulturális és szellemi örökségének az ápolására.  

Az emléknaphoz kapcsolódóan egy fényképkiállítás nyílt az iskolánk aulájában, mely a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezetének negyven határon túli történelmi kirándulásába nyújt betekintést.

A Nemzeti Összetartozás Napjának a legfontosabb üzeneteként nem szabad elfelejtenünk, hogy az elcsatolt területeken élő magyarok 98 év óta is töretlen hittel őrzik a magyarságukat, és számukra meghatározó, hogy érezzék nincsenek egyedül. Figyelemmel kísérjük sorsukat, és segítünk abban, hogy a szülőföldjükön megmaradva ápolhassák őseik hagyományait.

   Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Kárpát-medence magyarságának nemcsak a múltja, hanem a jövője is közös, hiszen a magyarságnak csak összefogva, közös úton haladva van biztos jövője.

Baloghné Kanyó Mária

 


Zsigmond Király Általános Iskola tehetséges diákjainak jutalom kirándulása

Iskolánk a 2017/2018-as tanév tehetséges diákjait, akik a Zsigmond-napi versenyeken, valamint a megyei és az országos tanulmányi versenyeken eredményesen szerepeltek, egy mátrai kirándulással jutalmazta. A kirándulás Pásztó Város Önkormányzat Civil pályázati keretéből, a Tehetséges Pásztói Gyermekért Alapítvány, a Szülői Munkaközösség és iskolánk Diákönkormányzatának támogatásával valósult meg.

2018. május 30-án 42 diákkal indultunk útnak, amelynek első állomása Mátraszentimre – Ásványmúzeum volt. A múzeum műhelyében lehetőségünk volt megnézni, hogyan vágják és csiszolják az ásványokat, hogyan alakul egy darab „kő” gyönyörű ékszerré. A sötétkamrában „világító ásványokat” láttunk, amelyek az ultraibolya fény hatására különböző színekben pompáztak. A múzeumi részben egy mikroszkópok segítségével tanulmányozhattuk a mikroásványok rejtett világát. A számunkra legérdekesebb program az aranymosás volt, ahol igazi aranymosó tállal dolgozhattunk, kitanulhattuk a szakma fortélyait. Sajnos aranyrögöt nem találtunk, de az apró ásványokat, a színes kavicsokat hazahozhattuk.

A következő állomásunk az Adrenalin Kalandpark volt, ahol a 930 m hosszú bobpályán élhettünk át izgalmas kanyarokat és perceket.

Ezután a sástói kilátóhoz mentünk, amely Magyarország legmagasabban fekvő tava mellett található. A Bátrak Csoportja megmászta az 53 méter magas kilátó mind a 258 (ez oda-vissza már 516) lépcsőfokát, ami csigavonalban tekeredett felfelé. Fentről fantasztikus kilátás nyílt a tájra, a zöldellő erdőre, a környező településekre. A tó partján pihenés közben megetettük a kacsákat és kipróbáltuk a Béka-tanösvény elemeit.

Utolsó előtti állomásunk a gyöngyösi Mátra Múzeum volt, ahol lenyűgöző látvány fogadott minket. Megismerkedtünk Brúnóval, az ősmamuttal, a 15 méter magas kocsányostölgy élővilágával és a Pálmaház szubtrópusi környezetével.

Végső állomásunk pedig a helyi kézműves cukrászda volt, ahol kellemesen elfáradva, egy jól megérdemelt fagyi mellett elevenítettük fel a kirándulás legjobb élményeit.

Gratulálunk minden diákunknak, akik tehetségükkel, kitartásukkal, szorgalmukkal öregbítik iskolánk hírnevét!

 

 

 

A késő téli hideget kihasználva a Zsigmond Király Általános Iskola testnevelői és technikai dolgozói jégpályát építettek az intézmény udvarán. Délelőtt a szürke tornatermi órákat, délután a napközis foglalkozásokat korcsolyázás színesítette egy héten keresztül, reményeink szerint sokak nagy örömére.

 

 

 

 

 

 Iskolai farsangi bál – 2018

Idén is nagy érdeklődés kísérte a Zsigmond Király általános iskolai farsangi bált.

A rendezvény egyik fő attrakciója a nyolcadikosok hagyományos nyitó és záró tánca a megszokott művészi színvonalon zajlott, és nagy örömet szerzett mindenkinek.

A produkciókat nagy figyelemmel követte a zsűri, melynek tagjai voltak: Dömsödi Gábor polgármester úr, Bartus László osztályvezető úr, Dr. Komáromi Katalin, Oláhné Csákvári Gabriella és Zagyi Edit igazgató asszonyok, valamint Németh Józsefné és Kósa Györgyné nyugdíjas tanítónők.

Az alsó tagozatosok igazi karneváli hangulatot varázsoltak az aulában. A lelkes, színvonalas produkciók elkápráztatták a közönséget.

A felső tagozatos táncok különlegessége az együttműködő osztályközösségek csapatmunkája. Együtt állították össze a zenét, a koreográfiát és készítették el a jelmezeket az osztályfőnökök és a szülők segítő közreműködésével.

A csoportos és egyéni jelmezesek egyaránt nagy sikert arattak.

A fellépők torta, édesség, valamint oklevél jutalomban részesültek.

Köszönöm mindazoknak a pedagógusoknak és szülőknek az áldozatos munkáját, akik részt vállaltak a bál szervezésében, és munkájukkal hozzájárultak annak sikeréhez. Külön köszönet Kelemenné Aipli Anita, SZMK elnöknek és Szabó Adrienn, DÖK vezetőnek, hogy összefogták és irányították a rendezvényt.

Szántó Marianna
intézményvezető

 

 
Tájékoztatás 

Az iskola által szervezett etika órák, illetve az egyházi jogi személy által szervezett hit-és erkölcstan órák tartásáról.

Tisztelt Szülők!

Tisztelt Nagycsoportos Szülők!

 

 

Karácsony

Iskolánk Karácsonyi Estjét a 4 évfolyamos és az énekkaros tanulók megható ünnepi műsora tette emlékezetessé. Nagy örömünkre megtelt az aula az érdeklődő szülőkkel, vendégekkel. Rendezvényünket személyes jelenlétével is megtisztelte Farkas Attila alpolgármester úr és Nagy Kálmán tankerületei igazgatóhelyettes úr, valamint több képviselő és intézményvezető is.

Köszönjük a felkészítő munkát Alapiné Szabó Marianna Pintér Hajnalka, Juhász-Kanyó Leila, Sándor Péterné, Dombosné Csende Gabriella, Nagyné Papp Annamária és Prezenszky Elvira tanítónőknek, valamint a háttérmunkákat koordináló kollégáknak.

Hagyományaink szerint ezen a szép estén két nyugdíjas kollégának nyújtottuk át az iskolánk által alapított Pedagógus Emlékérmet. A nevelő testület döntése alapján idén Tari Lászlóné tanítónő és Pongrácz Lajos tanár úr kapta a díjat, melyet Simon Imre Címzetes Igazgató Úr és Volek Krisztina tervezett.

Iskolánk minden munkatársa nevében békés meghitt karácsonyt és boldog új évet kívánok!

Szántó Marianna
intézményvezető

 

 

Tudásbajnokság 2017-2018

  A Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia Alapítványa pályázatot írt ki olyan osztályközösségeknek, amely osztályokból legalább 5 tanuló minimum 1-1 tantárgyból érvényesen benevezett a Tudásbajnokság 2017–18-as tanulmányi versenyére; a mi osztályunkból hat tanuló vesz részt ezen a versenyen, ezért küldtem be a pályázatot.

A pályázatra 107 általános iskola és 274 osztályközösség küldte be a nevezését. Az általános iskolák 2 000 000 Ft, osztályközösségeik 1 000 000 Ft összértékű ajándék könyvcsomagra pályázhattak.

Az osztályommal 50 000 forint értékű könyvcsomagot nyertünk.

Ternóczky Ákosné,  2.c osztályfőnöke

 

JÓTÉKONYSÁGI BÁL 2017

 Mottó: „Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.”

(Salamon király)

 Hagyományos Jótékonysági Bálunkon a szokásoknak megfelelően ismét fergeteges meglepetés műsorral kedveskedtek a vendégeknek a végzős tanulók és a Szülői Munkaközösség táncos lábú fellépői. Az est védnöke, Dömsödi Gábor polgármester úr pohárköszöntőjével kezdetét vette a vacsora.

Nagy örömünkre ismét több száz vendég döntött úgy, hogy velünk töltik az estét, és támogatják az iskolánkat. Az előző évek már bebizonyították, hogy összefogással számos olyan célt sikerült megvalósítani, amiről sok esetben még álmodni sem mert az iskola közössége.

A tantermeink és közösségi tereink egy része megszépült, játszóudvar és biztonsági kamerarendszer került kialakításra a támogatóknak köszönhetően. Az előző bál bevételéből tovább korszerűsítettük a szakmai munkánkhoz szükséges eszközöket. Ezek közül a legjelentősebb a két újonnan vásárolt digitális tábla, amelyet a felső tagozatos tanulók a napokban vehetnek birtokba.

Az önkormányzat és az MKSZ támogatásával megújultak a tornaterem és a főépület vizesblokkjai. Nagyon várjuk az iskola mellé tervezett tanuszodát, amihez az önkormányzat a szükséges telek megvásárlásával járult hozzá. Nagy örömünkre elindul a nagyszabású iskola-felújítás és korszerűsítés is. Ettől a pályázattól azt reméljük, hogy az iskola épületeinek állapota és felszereltsége is felzárkózik a XXI. századi korszerű iskolákhoz.

Támogatóink segítségével szeretnénk folytatni intézményünk eszközeinek és épületeinek fejlesztését. Szakmai munkánk sikeréhez minden segítségre szükségünk van.

Az idei bál egyszerre nyújtott emlékezetes estét és segítséget közös céljaink megvalósításában.

Szántó Marianna
intézményvezető