Köszönetnyilvánítás

Köszönetnyilvánítás

Rólunk

Pedagógiai munkánk alapja a humánum, az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni igényesség, a kreativitás
és a nyitottság.

Szemléletünkben és tevékenységi rendszereinkben a gyermekközpontúság
a meghatározó. A tanulók képességeinek megfelelő legjobb eredmény elérésére, az egyéni bánásmód fejlesztésére törekszünk.

Az iskolából kikerülő tanulók szociálisan fejlett, edzett, egészséges, jó kommunikációs készséggel rendelkező fiatalok legyenek.

Szeretnénk megőrizni iskolánk kulturált környezetét és jól felszereltségét.

Archívum

Naptár

Manósuli

A VILÁG MÚMIÁI

Különleges, egyedülálló kiállítás érkezett Budapestre, amelyet Prága után a kontinensen másodjára mutatnak be. A leletek között természetes úton konzerválódott jégmúmiákat, lápi múmiákat valamint mesterségesen létrehozott kosár-múmiákat, zanza fejeket és a sokak által ismert egyiptomi leleteket is láthattunk. Számunkra mégis a legmegdöbbentőbb látvány  a váci Fehérek templomának kriptájából feltárt család volt. A feltehetően tuberkolózisban  elhunytak teste rendkívül jó állapotban  maradt fenn. A 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványt a templom 1994-es felújítása során találták meg. A megmaradásuk oka több tényező szerencsés együttes jelenlétének köszönhető, mint a kriptában uralkodó mikroklíma és a fenyőkoporsóba helyezett faforgács, amelyek megakadályozták a baktériumok szaporodását.

Diákjaink a tárlat megtekintése során rengeteg érdekes információval gazdagodtak, melyek közül a dél-amerikai zanzafejek az első helyet foglalták el. Horrorfilmeket megszégyenítő technikával készültek (a koponyáról leválasztott hajas fejbőrt főzéssel, füstöléssel kb. harmadára kicsinyítették, majd homokkal és forró kövekkel megtömve tovább zsugorították).

A kiállítás több tudományág és tudós munkájának eredménye , amely komplexitása révén sok mindenre ad magyarázatot. Megismerhetjük letűnt korok embereinek életét, táplálkozásukat, személyes sorsukat ,tragédiájukat… köztük olyan szerzeteseket is, akik saját magukat mumifikálták. Az eljárás hosszadalmas és borzalmas volt, de erről inkább mindenki győződjön meg a saját szemével. A Zsigmond Király Általános Iskola nyolcadikos tanulóinak  mindenesetre nagyon tetszett a rendhagyó történelem óra, s ezáltal  a                 ” kézzelfoghatóvá „ váló múlt. Mindannyian reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló „tanulmányútra”.

 

A Bazilikánál

Matlogi háziverseny

 

 

 

Bővebben>>Programok/Matlogi háziverseny 2018-2019

Rólunk írták – Pásztói hírlap – világszínvonalú iskola épül

Advent – 2018.

A 2. évfolyam bájos műsorával, az Adventi Gyertyagyújtással 2018. november 30-án kezdetét vette a karácsonyi készülődés időszaka az intézményünkben. Köszönöm a kollégáimnak az odaadó forgatókönyvíró, rendező, szervező munkáját! Sikerült díszbe öltöztetni a lelkünket…

Szántó Marianna
intézményvezető

NOOL – Jótékonysági céllal báloztak Pásztón

Idén is megtartotta a már hagyománynak számító jótékonysági bálját a Zsigmond Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

A rendezvény történetében még sosem volt ennyi érdeklődő, mint legutóbb. >>>

Bővebben>>>Iskolánkról>Rólunk írták

Jutalom Kirándulás az állatkertben

Az idén ősszel is megrendezésre került Pásztón a szüreti felvonulás. Iskolánk több diákja is részt vett ezen a neves eseményen. Többen „jelmezbe” bújva madárijesztőként, szőlőt vivő lányokként, énekelve, sétálva tették  meg az utat. Jutalmul Pásztó város polgármesterétől belépőjegyet kaptak a gyerekek a Gyöngyösi Állatkertbe…. 

Bővebben>>>Hírek>Jutalom Kirándulás az állatkertben

Újabb siker a Zsigmond Király Általános Iskolában

A Bolyai csapatverseny magyar nyelv és irodalom tantárgyból is megrendezése került 2018. november 9-én Salgótarjánban. A megyei fordulón a harmadik évfolyamon 19 csapat, a negyedik évfolyamon pedig 18 csapat mérte össze a tudását. Csapatban dolgozni nehéz, hiszen nemcsak a feladatra kell figyelni, hanem egymásra is.  A pásztói Zsigmondos alsós gyerekeknek mégis sikerült nagyon szép eredményeket elérni,>>>

Bővebben>>>Hírek>Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

Rólunk írták – Nógrád Megyei Hírlap

Rólunk írták – Nógrádi Hírlap-október