Álláspályázatok:

Elektronikus ügyintézés - nyitólap

Rólunk

Pedagógiai munkánk alapja a humánum, az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni igényesség, a kreativitás
és a nyitottság.

Szemléletünkben és tevékenységi rendszereinkben a gyermekközpontúság
a meghatározó. A tanulók képességeinek megfelelő legjobb eredmény elérésére, az egyéni bánásmód fejlesztésére törekszünk.

Az iskolából kikerülő tanulók szociálisan fejlett, edzett, egészséges, jó kommunikációs készséggel rendelkező fiatalok legyenek.

Szeretnénk megőrizni iskolánk kulturált környezetét és jól felszereltségét.

Archívum

Naptár

2020 október
k
s
c
p
s
v
h
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events
- - -

Történelmi kirándulás Csehországban

Történelmi kirándulás Csehországban
2015. október. 23-25.

Konopiste

Ferenc Ferdinánd, az osztrák-magyar trónörökös kedvelt tartózkodási helye a csehországi Konopiste kastélya volt. Gyakran tartózkodott itt feleségével, a morva arisztokrata családból származó Chotek Zsófiával. Ebben a kastélyban került sor a II. Vilmos német császárral folytatott titkos tárgyalásra is az első világháború kirobbanása előtt.
A vadászkastélyt hatalmas, angol mintájú park veszi körül.
         

Prága
Az ezertornyú cseh főváros
Zsidónegyed

Az egykori zsúfolt gettó szűk sikátorai helyén ma már kényelmes utcák találhatóak. A megrendítő Régi zsidótemető területe azonban, ahol a halottak tizenkét rétegnyi mélységben vannak elhantolva a sírkövek sokasága alatt, leplezetlenül őrzi
a korabeli zsidónegyed nyomorúságát.
     

Károly híd

A Károly híd Európa leghosszabb és sokak véleménye szerint egyik legszebb középkori hídja is. Az építése 1357-ben, IV. Károly uralkodása alatt kezdődött. A történelem folyamán a hídon számtalan kivégzést hajtottak végre. A legismertebb kivégzés Nepomuki Szent Jánosé volt, akit 1393-ban taszítottak a vízbe.
Ma ő a hidak védőszentje.
     

Óváros

A macskaköves Óvárosi téren, az Óvárosi Városháza tornyának falán látható az Orloj, a messze földön ismert csillagászati óramű.
A tér magasztos szépségét meghatározzák a csipkés oromzatú épületek közül kiemelkedő Tyn-templom ikertornyai is.
   

 Hradzsin

A cseh nemzet jelképes szívének is tartott vár főbejáratánál kék uniformisba öltözött palotaőrök látványa a fogadja a látogatókat. Az egyes várudvarok nevezetességei közül kiemelkedik a Szent Vitus-székesegyház, melynek építése1344-ben kezdődött gótikus stílusban, IV. Károly uralkodó megbízásából. A templom építése azonban csak 1929-ben fejeződött be. A vár fontos látványosságai közé tartozik a magyar vonatkozású Szent György-szobor is. A várnegyed legérdekesebb látnivalója az Aranyművesek utcája, melynek apró házaiban ma is látható, hogyan éltek egykor az alkimisták.
           

Kutna Hora

Kutna Hora városában a 13. században gazdag ezüstlelő helyeket fedeztek fel. Az egyre gazdagabb városban pénzverdéket hoztak létre és templomokat építettek. A város fénykora 16. században ért véget, amikor kimerültek az érclelőhelyek. Történelmi gazdagságának köszönhetően Kutna Hora 1995-ben a világörökség része lett.
 

Szent Borbála-templom

A bányászok védőszentjének tiszteletére emelt Szent Borbála-templom, Közép-Európa egyik legszebb és legkülönlegesebb formájú épülete.
  

Csontkápolna

Dermesztően misztikus élményt nyújt a világviszonylatban is ritkaságnak számító Csontkápolna, amelynek belső díszítését 40000 emberi csontváz alkotja. A kápolna morális üzenete a korai századok vallási felfogását tükrözi az emberi létről.
  

Telc

Sokak véleménye szerint Telc túl szép ahhoz, hogy hihető legyen. Telc várától kitekintve azonban, az egymás mellett elhelyezkedő mesés árkádos házak látványa valóban, minden képzeleten túl tesz.
     

 

Baloghné Kanyó Mária
szervezeti vezető, Rákóczi Szövetség Gárdonyis Csoportja

 Fotók: Berkes Béla, Baloghné Kanyó Mária