Elektronikus ügyintézés - nyitólap

Rólunk

Pedagógiai munkánk alapja a humánum, az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni igényesség, a kreativitás
és a nyitottság.

Szemléletünkben és tevékenységi rendszereinkben a gyermekközpontúság
a meghatározó. A tanulók képességeinek megfelelő legjobb eredmény elérésére, az egyéni bánásmód fejlesztésére törekszünk.

Az iskolából kikerülő tanulók szociálisan fejlett, edzett, egészséges, jó kommunikációs készséggel rendelkező fiatalok legyenek.

Szeretnénk megőrizni iskolánk kulturált környezetét és jól felszereltségét.

Archívum

ZSKÁI Ökosuli

 

 

„HÁTIZSÁKBAN AZ ERDŐ”

Iskolánk 3.a osztálya pályázott és nyert! Irány a természet!

 

Pályázat témája: Hátizsákban az erdő (kirándulásokhoz, terepi foglalkozásokhoz használható módszertani segédlet: eszközök + foglalkozás tervek)

Pályázat kiírója: Országos Erdészeti Egyesület (OEE)

Pályázók köre: Magyarországon működő alapfokú köznevelési intézmények (beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is)

Célcsoport: 6-14 éves diákok

Pályázat részletes leírása:

A „Hátizsákban az erdő” módszertani gyűjteménnyel szeretnének ablakot nyitni a természet csodáira, az élmény útján történő oktatás technikájára. Cél, hogy a  pályázat útján elnyert eszközök és leírások segítségével mi pedagógusok saját magunk is képesek legyünk élményteli foglalkozásokat tartani, akkor is ha esetleg nem állna módunkban ellátogatni egy erdészeti erdei iskolába. A hátizsákban található terepi eszközök mind a tapasztalati úton történő tanulást szolgálják és számos új játék, feladat, foglalkozás épülhet rájuk.

Az öröm pillanatai képekben:

             

3.a osztály tanulói és a Tanitó nénik (Stefán Istvánné, Márton Gabriella)

 

 

 

„Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás rendezvénysorozat

A Zsigmond Király Általános Iskola tanulói ősszel is rész vettek iskolán kívüli, fenntarthatóságra nevelő foglalkozásokon.

Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás rendezvénysorozatához kapcsolódó vidéki ismeretterjesztő programokhoz, mint Ökoiskola kapcsolódtunk. Ezen időszak alatt két különböző múzeumba jutott el 1007 diák. A rejtelmes rengeteg-erdőmentő küldetés című kiállításnak és kalandjátéknak a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont.

A játék során a gyerekek találkozhattak az erdők-mezők számos különleges lakójával.

Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban egy ismeretterjesztő és természettudományi kiállítás megtekintése után, vadászkutya bemutatón vettek részt a diákjaink.

Az iskolán kívüli környezeti nevelés a saját élményeken keresztül maradandóbb hatású: az élményszerzés során a gyermek részesévé válik a tevékenységnek, így a saját élmény érzelmi kötődéshez vezet. Ez azért fontos, mert azt tudjuk megvédeni, amit ismerünk, és azt akarjuk megvédeni, amit szeretünk.

 

 

Fenntarthatósági Hét eredmények

Kedves Gyerekek!

Véget ért a Fenntarthatósági Témahét játéka. Minden résztvevőnek köszönjük az aktív részvételt, a sok kitöltött feladatlapot! Nagyon ügyesek voltatok!

A válaszokat összesítve a legtöbb pontot a 4.c osztály gyűjtötte. A nyereményeket eljuttatjuk az osztályfőnökhöz. Gratulálunk!

 

Fenntarthatósági Hét

 
Iskolánk tanulóinak a környezet védelméért, a Földért tett akcióit gyűjtötte a videó csokorba.
A film a Pásztói Múzeummal együttműködve készült.

[fvplayer id=”8″]Odúkihelyezési akcióprogram a madárbarát iskolaudvar kialakítása érdekében

Iskolánk pedagógusai és diákjai egyaránt fontosnak tartják a környezet védelmét és a környezettudatos életvitel kialakítását. Céljaink között szerepel a madárbarát iskolaudvar kialakítása.

November elején részt vettünk az Odúkihelyezési akcióprogramban.

A járványügyi helyzet miatt külső helyszínen, a Pásztói Múzeum előtti kertben történt meg az odúkihelyezés. Tanítványaink nagy érdeklődéssel hallgatták meg Bócsó Anita környezeti nevelő interaktív előadását a madárbarát iskolaudvar kialakításával kapcsolatban. Megismerkedtünk az odútípusokkal és a teendőkkel, a karbantartással, tisztítással és az ellenőrzéssel és az odúlakókkal is. Megtudtuk, hogy a téli madáretetés mellett milyen fontos gondoskodni a madarak itatásáról is.

Az előadást követően Dr. Hír János igazgató úr elhelyezte és rögzítette a lombkoronában az odúkat. Tanítványainkkal az nagyszabású intézményfelújítás befejeztével kialakítjuk a madárbarát kertet a Gárdonyi épület előtti iskola-kerteben. Nagy örömünkre, ehhez madárodúkat etetőt és téli madáreleséget is biztosít a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Minden diákot és tanárt arra bíztatok, hogy ossza meg a költéssel kapcsolatos megfigyeléseit és a téli madáretetés tapasztalatait. Ehhez a madáretetés adatlapot lehet használni, ami innen letölthető. Emellett várjuk az ötletes kreatív, szöveges-fotós beszámolókat is az iskola email címére, zskai.paszto@gmail.com .

Madarakban gazdag örömteli élményeket kíván az iskolai Ökomunkacsoport!

 

A Zsigmond Király Általános Iskola elnyerte az Ökoiskola címet

A Cím viselésével Hazánk és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítés melletti elköteleződésünket nyilvánítjuk ki.

Az Ökoiskola cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, melynek eredményeképpen tanulóink számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, továbbá a globális és lokális kihívások iránti nyitottság, valamint aktívan tudunk tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulók családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetítik.

Az elismeréshez szívből gratulálok az iskola nevelőtestületének, minden dolgozójának, és kívánom, hogy ökoiskolai tevékenységünk által is gazdagodjon szakmai munkánk, erősödjön intézményünk!

Szántó Marianna
intézményvezető

 

Beporzók napja

Mézes eperteával fogadták tanulóinkat a Pásztói Múzeum kedves munkatársai a “Beporzók napján”. A fenntartható és környezettudatos szemléletű oktatás erősítése érdekében tanulóink aktuális ökológiai kérdésekkel, például a világméretű méhpusztulás hatásaival is megismerkedtek. A problémákon túl a megoldásokat is elénk tárta Hajas István úr az előadása keretében. A múzeumi foglalkozás zárásaként a diákok közreműködésével méhgarázsokat helyeztünk ki a múzeumkertbe. Köszönjük Dr. Hír János igazgató úrnak és lelkes munkatársainak a tanulságos programot!