Elektronikus ügyintézés - nyitólap

Pedagógiai munkánk alapja a humánum, az önmagunkkal és környezetünkkel szembeni igényesség, a kreativitás
és a nyitottság.

Szemléletünkben és tevékenységi rendszereinkben a gyermekközpontúság
a meghatározó. A tanulók képességeinek megfelelő legjobb eredmény elérésére, az egyéni bánásmód fejlesztésére törekszünk.

Az iskolából kikerülő tanulók szociálisan fejlett, edzett, egészséges, jó kommunikációs készséggel rendelkező fiatalok legyenek.

Szeretnénk megőrizni iskolánk kulturált környezetét és jól felszereltségét.

Ma a Holnapért Alapítvány 1%

Trianoni emléktúra az összetartozás városába, Komáromba

    Június elején iskolánk 7. és 8. osztályos tanulóinak egy csoportjával, a Rákóczi Szövetség által meghirdetett Diákutaztatási Program keretében, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából ezúttal a trianoni békediktátum következtében kettészakított városba, Komáromba kirándultunk.

A diákok kísérői Szántó Marianna intézményvezető, Szabóné Ádám Marianna, Dobrovoczky Adrienne, Lenkey-Simon Mária és Baloghné Kanyó Mária tanárnők voltak.

A történelmi emléktúra első állomása a Duna jobb oldalán található Dél-Komárom volt, ahol az egykori Osztrák–Magyar Monarchia legnagyobb erődrendszeréhez tartozó Monostori erőd áll. A lelkes tárlatvezető átfogó képet nyújtott az UNESCO Világörökség listáján szereplő komáromi erődrendszer felépítéséről, a két várrendszer történetéről, melyet a “Duna Gibraltárjának” is neveznek. A délutáni órákban a programunkat már Szlovákiában, Észak-Komáromban folytattuk. Először Dr. Knirs Imre helyi képviselő úr segítségével betekintést nyertünk az „Öreg vár” titkaiba, majd a Zichy-palotában megnéztük az egykori magyar város két kimagasló szülöttjének, Jókai Mór és Lehár Ferenc halhatatlan örökségének emlékkiállítását.

Látogatást tettünk a külhoni fogadó iskolában, a Marianum Egyházi lskolaközpontban, ahol Priskin Andrea igazgatóhelyettes a legnagyobb szeretettel fogadott minket. Színes, részletes prezentáció segítségével sokoldalúan megismerhettük a külhoni magyar iskola életét. Megnéztük a magyar kormány támogatásával a közelmúltban felújított iskolaépület szaktantermeit is. Búcsúzáskor elhelyeztük szervezetünk koszorúját a mártír sorsú gróf Esterházy János emléktáblájánál az iskolaközpont főépületében. Ezt követően a rövid történelmi városnéző sétánk közben felkerestük az Európa-udvart, majd az utazásunkat egy csoportkép készítésével zártuk a Városháza épülete előtt, a Klapka téren.

Az utazásunkról a diákok ismét maradandó élményekkel tértek haza, melyek segítségével nyitottabbá válnak a történelmi múltunk, jelenünk és ezáltal a jövőnk iránt.

    Ezúton is köszönjük Dr. Knirs Imre képviselő úrnak a külhoni Komárom felfedezésében nyújtott segítségét.

Köszönetet mondunk továbbá a Marianum Egyházi lskolaközpont vezetőségének a szívélyes fogadtatásért, és köszönjük a Rákóczi Szövetség anyagi támogatását, mely meghatározó volt a programunk megvalósításában.

Baloghné Kanyó Mária
Rákóczi Szövetség