Zsigmond Művészeti Galéria alakult a Pásztón

December 6-án a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola is ajándékot kapott a Mikulástól. Neves Nógrád vármegyei művészek felajánlásaként újabb 13 alkotás érkezett intézményünkbe. Korábbi adományozónk, Simon M. Veronika művésznő korábban már 10 jeles alkotással örvendeztette meg iskolaközösségünket, most pedig ez a kibővült gyűjtemény állandó kiállító helyet kap a művészeti szaktanterem melletti területen, ahol megalakult az iskola Zsigmond Művészeti Galériája.

Iskolánkban szeretnénk állandó kiállításon bemutatni a Nógrád vármegyében élő festőművészek alkotásait. A nagybátonyi Képzőművészek Baráti Körének tagjai: Király Mandi, Radics Lászlóné, Mester Erzsébet, Illés Győző, Nagy Józsefné, Batta Szilvia és Bazsó Veronika hét festményt adományoztak számunkra. A Petőfi emlékévhez kapcsolódó versillusztrációkat, tájképeket, portrékat kaptunk tőlük, melyek már több kiállításon is szerepeltek.

A salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság részéről Tuska Csaba nagyszerű, Dumbledore-t ábrázoló portréját csodálhatjuk meg. A pásztói Athéné Alkotókört kollégánk, Mikuska Judit képviselte, öt képpel járult hozzá a galéria bővítéséhez. Többféle stílus és technika látható a festményeken: akvarell, akril, olaj és vegyes technikájú alkotásokat mutatunk be. Célunk az, hogy tanulóink művészi látásmódját és kreativitását fejlesszük a művek tanulmányozása által.

A kiállítás megnyitóját Éri Veronika 8. a osztályos tanulónk romantikus stílusú zongorajátéka nyitotta meg. Veronika a helyi Rajeczky Benjamin Alapfokú Művészeti Iskolában sajátította el az előadói szintű zongoratudását. Az alkotásokat a téli szünetig tekinthetik meg az érdeklődők az aulában, majd átkerülnek az állandó kiállításra.

Köszönjük a festőművészek nagylelkű felajánlását és várjuk a térség alkotóinak és iskolánk művésztanárainak további művészeti alkotásait is, hogy bemutathassuk az iskolánk aulájában lévő kiállítóhelyen!

Comments are closed.